'De Waart en Kamerkoor: schitterend (NRC)'

Vr 13 januari 2017

Op zaterdag 14 januari brengt het Nederlands Kamerkoor 'Big to Basics' naar de Nieuwe Kerk. Een prachtig nieuwjaarsprogramma onder leiding van dirigent Edo de Waart.

Een primeur voor Edo de Waart (75): voor het eerst in zijn carrière leidt de eminente dirigent een kamerkoor in een a-capellaprogramma. In Big to Basics nodigt het Nederlands Kamerkoor symfonische maestro’s uit om terug te keren naar de wortels van de westerse klassieke muziek: meerstemmige zang. Vorig jaar werd de serie geïnaugureerd door Harmut Haenchen.

Het is verleidelijk te focussen op verschillen tussen koor- en orkestdirectie. De Waart leek af en toe met een geklauwde hand om aanzwellende strijkers te vragen, en de logistiek van applaus en buiging verliep innemend onhandig. Maar dat de motetten van Bruckner vaak ‘symfonisch’ aandeden, met hun brede gebaren en getrapte dynamiek, lag vooral aan de componist. Voor De Waart stonden koordeugden als vertelkracht en verstaanbaarheid steeds voorop.

Het programma bewoog zich van polyfonie (Gesualdo’s Tres sacrae cantiones) naar Bruckners voortreffelijk gezongen bloksgewijze harmonieën, eindigend bij de laatromantische Schönberg van Friede auf Erden. Enkele Zigeunerlieder, op. 103 van Brahms, met pianiste Daria van den Bercken, zorgden vooral voor een lichte toets. Een hoogtepunt waren Schumanns 4 doppelchörige Gesänge, op. 141. Meteen al in het eerste lied, An die Sterne, toonden de zangers hun klasse. De dubbelkorigheid kreeg uitgekiend gestalte, met levendige interactie en een schitterende totaalklank. De dramatische mineurwending aan het slot van Ungewisses Licht klonk ingetogen en aangrijpend, de pingpongeffecten in slotlied Talismane stuiterden vrolijk.

Tekst: Joep Stapel, NRC

Za 14 jan 2017
20:15 - 21:45 (voorprogramma start om 19.45 uur)
Nieuwe Kerk

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.