Zefiro Torna en jazztrio brengen een ode aan Petrarca in de Nieuwe Kerk

Do 26 januari 2017

Niemand schreef subliemere liefdespoëzie dan de renaissancedichter Petrarca. De 366 sonnetten waarin hij zijn onbereikbare Laura bezongen heeft, zijn al eeuwenlang voor componisten een inspiratiebron.

Van de fraaiste verklankingen maakten twee Vlaamse ensembles een erg mooi programma: Zefiro Torna (gespecialiseerd in oude muziek) en het jazztrio rond saxofonist Frank Vaganée. Op vrijdagavond 3 februari brengen ze in de Nieuwe Kerk hun tijdloze ode aan de liefde.

Petrarca’s poëzie klinkt in madrigalen en liederen van een bont gezelschap componisten uit meerdere eeuwen: Da Bologna, De Rore, Lassus, Monteverdi, Liszt en Schönberg. Zefiro Torna maakte met Frank Vaganée inspirerende bewerkingen. De zangers en musici beloven ons ‘polyfone weefsels, obsessieve cadansen, klankchemie, pijnlijke uithalen en zalvende harmonieën’.

Zefiro Torna is een gerenommeerd ensemble. Het bestaat uit eersteklas musici uit heel Europa. Ze brengen muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok met veel verbeeldingskracht tot leven. De musici kiezen voor authentieke instrumenten en historische zang-, speel- en improvisatietechnieken.

Ze beperken zich niet tot een louter historische benadering maar leggen de link naar kunst van nu en werken samen met kunstenaars uit verschillende disciplines, zoals literatuur, beeldende kunst, installatiekunst, dans, traditionele en hedendaagse muziek. Zefiro Torna onderscheidt zich met programma’s rond symbolische en allegorische thema’s en streeft, zo schrijft het ensemble, naar ‘Gesamtkunst’ met een dieper liggende betekenis.

Vr 3 feb 2017
20:15 uur
Nieuwe Kerk

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.