Dansstad Den Haag startpunt van de internationale viering Celebrating Kylián!

Vr 27 januari 2017

Op 21 maart wordt meesterchoreograaf en Hagenaar Jiří Kylián 70 jaar. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Theater en Producties en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen worden met diverse programma’s alle aspecten van Kyliáns veelzijdige kunstenaarschap belicht.

Jiří Kylián werd in de jaren zeventig en tachtig met Nederlands Dans Theater wereldberoemd met zijn neoklassieke choreografieën met folkloristische motieven, sterk emotioneel en vol virtuoos, soepel partnerwerk. Binnen Kyliáns oeuvre zijn verschillende stijlperioden te onderscheiden. In de jaren negentig werd zijn vocabulaire grilliger, weerbarstiger, er was vaker sprake van duistere emoties en onbehagen. Gaandeweg werd zijn danstaal weliswaar soberder – met invloeden van Japanse, minimalistische esthetiek – maar niet minder complex.

Elke beweging lijkt bij Kylián vanuit een innerlijke emotie te komen, waarbij elk detail, hoe watervlug en flitsend ook, getuigt van een ingehouden spanning en een volkomen beheersing. In de afgelopen jaren is Kylián buiten zijn choreografische werk een filmisch en fotografisch onderzoek gestart.

Zijn meesterwerken terug in de Haagse theaters
Ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag worden in maart en mei in het Korzo Theater verschillende producties van Kylián's recentere werk gepresenteerd, de wereldpremière van zijn film Scalamare, de indringende voorstelling East Shadow, zijn fotografische studie Free Fall, de reprise van de Holland Dance Festival productie Last Touch First en de herneming van het markante NDT 3 stuk Birth-Day. Deze voorstellingen worden omlijst door een fototentoonstelling van Joris Jan Bos en diverse filmvertoningen.

Wereldpremière Scalamare (film)
Het idee voor Scalamare ontstond toen Kylián in 2015 het filmfestival in Ancona, Italië bezocht. “Ik werd meegenomen naar het Monumento ai caduti, het monument voor de gevallenen. Een fascistisch monument, maar wonderschoon gelegen aan zee. Ik was gefascineerd door de symboliek van de plek – de zee die geeft en neemt – en door de lichtval op de trappen, waarop ik mijn eigen schaduw in geometrische patronen uiteen zag vallen. De schaduw als symbool van de dood.” aldus Jiří Kylián.
Les Ballets de Monte Carlo en Den Norske Opera Ballet te zien in Zuiderstrandtheater.

Spectaculaire keuze
In oktober en november brengen twee internationale gezelschappen een spectaculaire keuze van grote werken van Jiří Kylián naar het Zuiderstrandtheater. Les Ballets de Monte Carlo brengt onder andere Chapeau, een eerbetoon aan de voormalige Koningin Beatrix ter gelegenheid van haar 25-jarig troonjubileum én Bella Figura, één van de meest belangrijke en succesvolle Kylián-werken. Den Norske Opera Ballet uit Oslo brengt als finale van Celebrating Kylian! het volledige Black and White programma, met zes werken die uit de zogenaamde zwart-witperiode van de meesterchoreograaf komen.

NDT presenteert een greep uit het archief
De geschiedenis van Jiří Kylián is onlosmakelijk met Nederlands Dans Theater verbonden. In het najaar van 2017 zal in het Zuiderstrandtheater in een tentoonstelling een greep uit het rijke en voor Nederlands Dans Theater zo bepalende oeuvre van Kylián te zien zijn.

Dansers van de toekomst
In juni 2017 staan de dansers van de toekomst van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts Rotterdam met elkaar op het toneel tijdens een collagevoorstelling met choreografieën van Kylián.

Celebrating Kylián! programmaoverzicht 2017
• No.1 Birth-Day: 28, 29, 30 maart, triple-bill programma Last Touch First, Birth-day en de wereldpremière van de film Scalamare.
• No. 2 East Shadow: 10, 11, 12 mei East Shadow en vanaf 8 mei de fotografische studie Free Fall
• No. 3 Codarts & KC: 16, 17 juni, jonge dansers van het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Codarts Rotterdam dansen Kylián-choreografieën.
• No. 4 Nederlands Dans Theater presenteert een greep uit het archief.
• No. 5 Les Ballets de Monte-Carlo danst op 12 & 13 oktober grote Kylián-successen in het Scheveningse Zuiderstrandtheater, waaronder het meesterwerk Bella Figura.
• No. 6 Den Norske Opera Ballet danst op 25 & 26 november grote Kylián-successen in het Scheveningse Zuiderstrandtheater, waaronder balletten uit de veelgeroemde ‘zwart/wit-periode’.
• Ook Introdans zal in juni Kylián eren, evenals de Nederlandse Dansdagen in Maastricht in oktober. In Denemarken, Noorwegen, Frankrijk en Spanje wordt eveneens uitgebreid stilgestaan bij Kylián’s 70ste verjaardag. Het Koninklijke Deense Ballet brengt zelfs een compleet Kylián-programma.

Celebrating Kylián! - Bella Figura e.a. - Les Ballets de Monte Carlo
Do 12 oktober 2017
20.00 uur
Zuiderstrandtheater

Celebrating Kylián! - Bella Figura e.a. - Les Ballets de Monte Carlo
Vr 13 oktober 2017
20.00 uur
Zuiderstrandtheater

Celebrating Kylián! - Black & White - Den Norske Opera & Ballet
Za 25 november 2017
20.00 uur
Zuiderstrandtheater

Celebrating Kylián! - Black & White - Den Norske Opera & Ballet
Zo 26 november 2017
15.00 uur
Zuiderstrandtheater

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.