Ballet Vlaanderen met werken van Cherkaoui en Van Manen

Vr 09 juni 2017

Jaarlijks nodigen het Zuiderstrandtheater en Holland Dance Festival een aantal Europese topgezelschappen uit in ons theater. Dit seizoen waren The Polish National Ballet en Ballet am Rhein al exclusief in Den Haag te zien.

Op 15 juni sluit Ballet Vlaanderen het seizoen af met het indrukwekkende programma Van Manen/ Cherkaoui. Met deze in de pers bejubelde voorstelling maakte Sidi Larbi Cherkaoui een vliegende start als artistiek leider van het Ballet Vlaanderen. Hij en Hans van Manen zijn vertegenwoordigers van verschillende generaties choreografen en van hun beide zijn twee stukken te zien. De vier stukken worden prachtig gedanst en zijn subtiel vormgegeven.

Twee makers die het avontuur aangaan
De Nederlander Hans van Manen (85) en de Belgische Sidi Larbi Cherkaoui (41) hebben meer gemeen dan je zou denken. Zo is hun werk nooit verhalend. Beiden zijn durvers en staan als vernieuwers geboekstaafd. Een status die ze verdienden door een leven voor hun kunst. Daarnaast zijn ze allebei extreem productief. In de meer dan 120 balletten die van Manen tot op heden bedacht, combineerde hij moderne met klassieke dans en was hij niet bang de dansers onverwachte theatrale zetten te laten ondernemen, zoals lopen, rennen en het roken van een sigaret. De verbinding van humor en muzikaliteit is een rode draad die door veel van zijn balletten loopt. Ook Sidi Larbi Cherkaoui is een onuitputtelijke maker die zowel met hedendaagse dansers werkt als met klassieke balletgezelschappen. Allebei hebben ze zo’n beetje alle belangrijke dansprijzen gewonnen.

Vier componisten uit vier verschillende eeuwen
De muziek in deze voorstelling bestrijkt zo’n vier eeuwen, en is respectievelijk van Bach (18de eeuw) en Schumann (19de eeuw) bij van Manen, en Debussy (20ste eeuw) en Pärt (op de grens van de 21ste eeuw) bij Cherkaoui. Zowel Hans van Manen als Sidi Larbi Cherkaoui staan bekend om hun intensieve zoektocht naar de ultieme stukken en componisten. Hun breed interesse-scala en open geest maken de keuze vaak nog moeilijker. De rode draad in de composities is wellicht hun vermogen om als het ware beweging op te wekken en drager te zijn van energie en emotie.
 

Ballet Vlaanderen Van Manen/ Cherkaoui
Zuiderstrandtheater
do 15 juni, 20.00 uur
19.15 uur gratis inleiding

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.