Kalakuta Republik swingend en geëngageerd

Za 17 februari 2018

De titel van de dansvoorstelling Kalakuta Republik verwijst naar de befaamde Fela Kuti, politiek activist en muzikant: de uitvinder van de afrobeat.

De Belgisch-Burkinese choreograaf Serge Aimé Coulibaly wil de revolutionaire geest van de Nigeriaanse muzieklegende overbrengen, zonder dat de voorstelling een biografie is.

Geïnspireerd door Kuti
Liefhebbers van de grondlegger van de afrobeat kunnen met een gerust hart naar Kalakuta Republik. Een paar van Kuti's nummers worden gebruikt en de rest van de nieuw gecomponeerde muziek is op die muziek gebaseerd. Ook het stuk als geheel is geïnspireerd op Kuti, die in het Nigeria van de jaren zeventig en tachtig door middel van zijn muziek streed tegen sociale ongelijkheid en militaire onderdrukking en ongekend populair was. Hij verkocht miljoenen platen.

In de Volkskrant zegt Coulibaly over de beroemde revolutionair: “Kuti was een getuige van zijn tijd. In zijn nummers geeft hij kritiek op de wereld om hem heen. Dat is ook mijn insteek: kunst moet zich uitspreken.”

Kunst uit Afrika
Coulibaly woont al jaren in Brussel. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit het arme en door burgeroorlogen geteisterde Burkina Faso, een voormalige Franse kolonie. Na een auditie in het Franse Lille in 2001 kwam hij als danser terecht bij de wereldberoemde choreografen Alain Platel en Sidi Larbi Cherkaoui. Daarnaast begon hij zijn eigen groep, Faso Danse Théâtre, die nu vijftien jaar bestaat.
Uit al zijn voorstellingen spreekt een enorme energie. Zonder in het cliché van de monomaan explosieve Afrikaanse dans te vervallen. Een eigentijdse inhoud staat bij hem voorop. Dat is soms lastig, want kunst uit Afrika wordt vaak automatisch als 'traditioneel' geframed: 'Als mijn dansers bijvoorbeeld verf op hun huid hebben, is de reactie meteen: dat zal wel van zijn stam zijn. Terwijl het voor mij verwijzingen naar sciencefiction zijn.'

Kalakuta Republiek is een eigentijdse dansvoorstelling, energiek en geëngageerd en met Afrikaanse vibe.

Kalakuta Republik
Faso Danse Théâtre
Zuiderstrandtheater
wo 28 februari, 20.00 uur
19.15 uur inleiding (gratis)

Deze voorstelling maakt deel uit van de internationale voorstellingen die het Zuiderstrandtheater en Holland Dance Festival gezamenlijk presenteren.


 

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.