Tsjaikovski's Pique Dame (Schoppenvrouw) aangrijpende operaklassieker

Vr 16 maart 2018

De aangrijpende operaklassieker Pique Dame Schoppenvrouw is al sinds de wereldpremière een publiekssucces. De Nationale Opera van Odessa komt met 160 uitvoerenden; (kinder)koor, solisten, orkest en ballet, naar het Zuiderstrandtheater. 

Pjotr Tsjaikovski componeerde deze meeslepende opera in een periode waarin hij enorm met zichzelf overhoop lag. Het is één van zijn meest persoonlijke opera’s, gebaseerd op het gelijknamige verhaal van Alexandr Poesjkin over goklust en noodlottige liefde, obsessie en melancholie. In dit aangrijpende verhaal borrelen dan ook duidelijk Tsjaikovski’s verborgen verlangens op. Zijn opgekropte gevoelens, zijn geheime homoseksualiteit uiten zich in de passionele muziek. In ‘Pique Dame’ legt Tsjaikovski zijn ziel op tafel.Het verhaal in een notendop


Hoofdpersoon Herman zet onder het motto 'Wat is ons leven? Een spel!' alles in, denkend dat hij een geheime formule kent waarmee hij niet kan verliezen bij het kaarten. Het tegendeel blijkt waar en Herman pleegt zelfmoord. Zo wordt hij het derde slachtoffer van zijn eigen goklust − na de oude Gravin, die het geheim zou kennen en Lisa, die verliefd op hem was. Pique dame was bij de wereldpremière een groot publiekssucces.


Het libretto voor de opera is van de hand van Modest Tsjaikovski, de broer van de componist. Tsjaikovski componeerde het werk in een tijdsbestek van anderhalve maand in Florence.

Zuiderstrandtheater
do 22 maart 20.00 uur , inleiding 19.15 uur

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.