Titus Matiyane - Cities of the World

Wo 25 april 2018

Van 2 t/m 30 mei is de tentoonstelling Titus Matiyane - Cities of the World te zien in het Zuiderstrandtheater. Titus Matiyane is een veelzijdig kunstenaar die unieke panorama's tekent, vaak 20 meter of langer.

Titus Matiyane
Zes bij zes meet het huis van de kunstenaar Titus Matiyane (1964) in Atteridgeville, een township ten westen van Pretoria in Zuid-Afrika. Zijn kunstwerken, vaak 20 meter of langer, worden uitgerold op de driveway. Daar maakt hij zijn ook zijn panorama’s, veelal buiten op de keukentafel.

Matiyane is een veelzijdig kunstenaar, beeldhouwer en musicus. Al jong raakt hij gefascineerd door het leven in de townships. Met name het gebied rond Johannesburg verstedelijkte snel door de “gold rush”. Die ontwikkeling en de transformatie en urbanisatie van steden maakte indruk op hem. De grote kleurrijke panoramatekeningen die hij sinds 1990 maakt, wekken de indruk dat hij de steden vanuit de lucht heeft geobserveerd. In werkelijkheid had hij nog nooit gevlogen.

Vanuit een birds eye ziet men wegen, rivieren, akkers en bossen zich verbinden met steden en landschappen, met op de achtergrond de horizon met vliegtuigen en boten. Zijn unieke panorama’s variërend van 6, 12, 24 tot 46 x 1,5 meter, weerspiegelen zijn Afrikaanse visie op zijn en onze wereld en hij beziet de hele wereld vanuit zijn stedelijke landschappen.

Matiyane tekent zijn steden en landschappen - die hij meestal niet in het echt heeft gezien - op lange vellen papier die hij aan elkaar plakt. Opgerold bewaart hij ze onder zijn bed. Daar worden ze onderuit gehaald om getoond te worden in Zuid-Afrika of elders. In 1998 werd hij in Rotterdam door het Nederlands Architectuurinstituut ontdekt en vloog hij voor het eerst naar Europa. Daarna volgden tentoonstellingen in Delft, Berlijn, Bamako, Lille, Apt, Casablanca, Pretoria, Franschhoek, Johannesburg en de Wereldtentoonstelling in Shanghai. Tijdens de komende Architectuur biënnale in Venetië, zal Matiyane’s panorama Pretoria (2002) te zien zijn in het Japanse Paviljoen in Venetië.

Panorama Den Haag
Nu is zijn bijzondere werk te zien in het Zuiderstrandtheater in Den Haag in het kader van Feest aan Zee. In de grote entreehal van het Zuiderstrandtheater is de tentoonstelling Titus Matiyane - Cities of the World, te zien van 2 mei 2018 tot en met 30 mei. Directe aanleiding voor de tentoonstelling zijn de twee nieuwe panorama’s. Panorama Nederland toont de randstad van Rotterdam naar Den Haag en van Amsterdam naar Utrecht. Aan de horizon zijn Scheveningen en Den Haag te zien met op de voorgrond het stadion van ADO Den Haag. Panorama Den Haag wordt nu gemaakt en komt mee met het transport uit Atteridgeville, Zuid-Afrika naar Scheveningen. In de tentoonstelling worden in totaal zes panorama’s gepresenteerd: Den Haag - 9m, Hong Kong - 6m, Dar es Salaam - 6m, Berlijn - 15m, Cape - Cairo - 8,5m en Nederland - 11m.

Openingstijden & rondleidingen
De tentoonstelling is te zien tijdens voorstellingsavonden met uw toegangskaart. Het theater zal 1 uur voor aanvang van de voorstelling open gaan. Daarbij zijn er twee momenten waarop er een rondleiding wordt georganiseerd:
Donderdag 3 mei: 14.00 – 15.00 uur
Vrijdag 4 mei: 14.00 – 15.00 uur

Aanmelden voor de rondleidingen kan bij Annemieke de Kler op adekler@ziggo.nl* Dit project kwam tot stand met bijdragen van de gemeente Den Haag en Feest aan Zee en de medewerking van het Zuiderstrandtheater, Stichting Arts and Africa, Nederlandse Ambassade Pretoria en bruikleengevers. Samengesteld en geproduceerd door Annemieke de Kler. Fotografie Ans van Berkum.
 

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.