3 vragen aan ... Sjaak Bral!

Di 14 augustus 2018

In voorbereiding op de voorstelling Scheveningse Kuren, hebben we 3 vragen gesteld aan niemand minder dan Sjaak Bral!

1. Je tweede opera over Scheveningen. Het smaakte naar meer?

Zeker! Vooral omdat het zo heerlijk en dankbaar werk is. Heel anders dan grappen maken - dat prikkelt. Ik ken weinig cabaretiers die een opera hebben geschreven. Sterker: ik ken er geen een. Juist omdat het iets heel anders vind ik het uitdagend en spannend .'Je moet altijd doen waar je bang voor bent', vertrouwde Theo van Gogh mij ooit toe. Wel, dat geldt zeker voor het schrijven van een libretto voor een opera. De eerste keer smaakte naar meer. De Vloek op Scheveningen was de vuurdoop, nu volgt het echte werk: Scheveningse Kuren. Een opera over tweehonderd jaar badplaats - dan ontkom je niet aan het Kurhaus en daar speelt het verhaal zich dan ook af. Een vrolijk verhaal vol vraagtekens. Want waar komt die badcultuur eigenlijk vandaan? Het kuren, met badkoetsen en doktoren, was vooral een rijkeluizenhobby. Wat vond de Scheveningse bevolking er eigenlijk van? En waarom is het Kurhaus wel blijven staan en die andere hotelpaleizen juist niet? Wie de geschiedenis van de badplaats kent komt voor een verrassing te staan - ik neem een loopje met de werkelijkheid. Daar is theater voor bedoeld. Maar uiteindelijk komt alles op z'n pootjes terecht in de badplaats. Daarom heet het ook pootje baden.

2. Wat heb jij met Scheveningen?

In vele opzichten heeft Scheveningen nog wat Den Haag al verloren lijkt te zijn. Gemeenschapszin. Solidariteit. Ondernemingszin. Werklust. Aanpakken, niet inzakken. Een mentaliteit die je ook ziet in het Westland - nog zo'n buurgemeente waar ik jaloers op ben. Hoewel Scheveningen nu natuurlijk een stadsdeel van Den Haag is, wat je echter nooit hardop moet zeggen in de Keizerstraat. Ze zetten je met pek en veren op tram 1. Het behoud van de eigen cultuur is in Scheveningen geen trucje, het is oprecht en doorleefd. Ook al is de aard van het dorp veranderd, het dorpse zit nog steeds in de harten van Scheveningers. Den Haag is ook nog steeds een dorp en daarin delen we ook wel dingen. Zoals een zekere aversie tegen toeristen en buitenstedelingen. 'Kommie doen?' is ook hier een veelgehoorde kreet. Dat klinkt onaardig, maar verplaats je eens in de klompen van een Scheveninger: honderdduizenden mensen die jaar na jaar je dorp platlopen, da's niet niks.

3. Wat kan het publiek verwachten?

'Scheveningse Kuren' is een spectaculair schouwspel over tweehonderd jaar badplaats. We maken een rondreis door de geschiedenis van het baden: het ontstaan, het succes en het verval. Het verhaal speelt zich af op een bruiloft in de Kurhauszaal, waar de ceremoniemeester - een rol die ikzelf van de regisseur mag spelen - een eigen draai geeft aan de geschiedenis van de badcultuur. In vogelvlucht reizen we van grondlegger Jacob Pronk tot aan Reinder Zwolsman. Het had niet veel gescheeld of deze megalomane vastgoedmagnaat had de badplaats volledig gesloopt. Uiteraard ontkomen we ook niet aan het roemruchte optreden van the Rolling Stones in het Kurhaus. Een optreden waar wel vijfhonderdduizend Hagenezen bij waren - tenminste, als ik iedereen moet geloven die zegt er bij te zijn geweest. Ik ken ook driehonderd mensen die thuis een stuk stoelpoot hebben van het vernielde interieur. 'Scheveningse Kuren' is een volksopera, dus geen ingewikkelde, al te klassieke muziek. Maar wél een opera op hoog niveau. Dat kan ook niet anders met het Residentie Orkest en solisten als Marcel Reijans en Susan Malaika Bailey. Bovenal is er een glansrol weggelegd voor de twee koren: het Afimokoor, dat zorgt voor een exotisch tintje, en het projectkoor bestaande uit honderdtwintig Scheveningers. Als ik die hoor zingen ben ik de gelukkigste mens op Aarde. Of, dan in ieder geval: op Scheveningen!

 

Scheveningse Kuren
Zuiderstrandtheater

do 6 t/m za 8 september 20:00 (première vrijdag 7 september)
zo 9 september 14:30
di 11 & wo 12 september 20:00


 

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.