Evita - het achtergrondverhaal

Wo 13 februari 2019

Historici noemen Eva Maria Duarte de Perón (7 mei 1919 – 26 juli 1952), liefkozend Evita - ‘Evaatje’, de machtigste vrouw die Zuid-Amerika ooit heeft gekend. Op 22 t/m 24 februari staat Evita centraal in de grootse gelijknamige musical.

In 1978 brachten Tim Rice en Andrew Lloyd Webber Evita de musical voor het eerst op het podium, tijdens een première op West End in London, England. De eerste Nederlandstalige versie was in 1995 te zien in een productie van Joop van den Ende.

In 2007 brengt Van den Ende de musical terug naar het theater. In het televisieprogramma Op zoek naar Evita werd Brigitte Heitzer door de kijkers thuis verkozen als de titelrolspeelster.

Nu, 11 jaar later, is Evita de Musical, met in de hoofdrollen Brigitte Heitzer en René van Kooten, terug in het theater. Deze nieuwe editie van Evita ‘moet worden gezien en gehoord (★★★★★ Algemeen Dagblad)'

Van 22 t/m 24 februari is Evita de Musical in Den Haag te bewonderen.

Het achtergrondverhaal van Evita
Historici noemen Eva Maria Duarte de Perón (7 mei 1919 – 26 juli 1952), liefkozend Evita - ‘Evaatje’, de machtigste vrouw die Zuid-Amerika ooit heeft gekend. Met haar charisma pakte ze een groot deel van het Argentijnse volk in. Evita vergemakkelijkte het leven van de armen, maar liet zien dat ze zich omhoog werkte door met zo veel mogelijk invloedrijke mannen het bed te delen. En dat zonder enige gêne.

Tijdens de tweede wereldoorlog komt Eva Duarte in contact met een belangrijke militair: Juan Péron. Hij is een geliefd man die zijn soldaten goed behandelt. Hij trouwt met Eva in 1945. Wanneer Juan in 1946 deelneemt aan de presidentsverkiezingen, is Eva één van de felste campagneleiders. En dat was best even wennen voor de Argentijnen. Het was niet gebruikelijk dat vrouwen zich op het politieke strijdtoneel begaven.

Net als Juan dat was, wordt Eva al snel een voorbeeld voor de bevolking. Ze benadrukt tijdens de campagne voortdurend dat ze ondanks al haar geld en faam uit een arbeidersgezin komt en precies weet wat er speelt. Het levert haar man vele stemmen én de overwinning op. Eén ding stond vast: Argentinië kreeg er een vernieuwende president en een bijzondere First Lady voor terug.

In november 1951 wordt bij Eva Perón kanker geconstateerd. Op 26 juli 1952 overlijdt ze op 33-jarige leeftijd. Heel Argentinië rouwt. Haar dood leidde tot een groots publiek spektakel in Buenos Aires.

Beleef het prachtige, legendarische en trieste verhaal in de spectaculaire musical EVITA. Met Musical Award-winnaars Brigitte Heitzer (Evita) en René van Kooten (Ché) in de hoofdrollen.

EVITA DE MUSICAL
Vr 22 t/m zo 24 februari
Zuiderstrandtheater

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.