OCC-update: Dak gestort, hoogste punt bereikt!

Do 09 mei 2019

Met het storten van het betonnen dak van de Ensemblezaal is het hoogste punt van het OCC (Onderwijs- en Cultuurcomplex) bereikt: 38 meter.

Martijn Beekman

Martijn Beekman

Een feestje voor de bouwers, een mijlpaal voor de bestuurders en voor de vier toekomstige bewoners: Dans- en Muziekcentrum Den Haag (het huidige Zuiderstrandtheater), Residentie Orkest Den Haag, Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium.

Wethouder Revis: “Dit is een belangrijke mijlpaal voor ons én de bouwers die naast het stadhuis een prachtig gebouw realiseren. Samen met de culturele instellingen aan het Spui vormt het OCC straks het culturele hart van Den Haag, waar niet alleen optredens plaatsvinden maar waar ook plaats is voor ons internationaal toonaangevende conservatorium.”

Het OCC wordt een dynamische plek die beweegt en in beweging brengt met een verwachte 300.000 bezoekers per jaar. Het wordt het dagelijks onderkomen van zo’n 1.500 studenten, tachtig orkestmusici, vijftig dansers en alle medewerkers van de vier organisaties. Een podium waar volop ruimte is voor initiatieven uit de stad: van een open podium voor Haagse bands tot stadsdebatten. Van zakelijke evenementen tot congressen. Een plek met een internationale aantrekkingskracht, programmering en allure voor alle inwoners en bezoekers van Den Haag.

 


Achtergrondinformatie

Spuikwartier
Het OCC wordt het middelpunt van het nieuwe Spuikwartier: een veelzijdig en bruisend gebied, centraal gelegen tussen de treinstations en het winkel- en uitgaanscentrum van Den Haag. Een gebied waar wonen, werken, hoger onderwijs en cultuur samen komen. Met een vernieuwd Spuiplein als ontmoetingsplaats, wandelroute en openluchtpodium. En drie fraaie woontorens die de kenmerkende Haagse skyline afmaken.

Publieke ruimten en Stadskantine
Het OCC zelf heeft een verhoogde plint die begaanbaar is. Behalve de entree aan de Turfplaza is er een brede ingang aan de kant van het Spuiplein. Op de onderste lagen komen publieke ruimten. Het is dé plek voor ongedwongen ontmoetingen tussen de culturele instellingen die in het gebouw ‘wonen’ en hun bezoekers, maar ook voor ontmoetingen met het Haagsche publiek. De openheid van het gebouw wordt gereflecteerd door de ‘alzijdigheid’: het OCC toont zich naar alle kanten. De Stadskantine vormt het hart van het gebouw en is open voor de bewoners, hun (zakelijke) gasten, bezoekende gezelschappen, en willekeurige voorbijgangers die er bijvoorbeeld een kop koffie willen drinken.

 

Zalen
In het OCC bevinden zich vier zalen: de theaterzaal (1.500 personen), concertzaal (2.500 personen), ensemblezaal (600 personen) en repetitiezaal (200 personen). Alle zalen hebben hun eigen vorm en atmosfeer. De hoogwaardige afwerking moet voldoen aan hoge akoestische eisen.

Duurzaamheid
Het gebouw is straks niet alleen markant, maar ook duurzaam. Het krijgt onder meer 4.000 m2 zonnepanelen, hemelwater gespoelde toiletten, temperatuurregulatie door gebruik van de bodem als warmte- en koudebron, 50 in de gevel verwerkte broedkasten voor verschillende soorten vogels en 28 ingebouwde vleermuizenverblijven.

Actueel

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.