Saeid Shanbehzadeh

Muziek

Neyanbān & bandleider

BIOGRAFIE

Saeid Shanbezadeh begon op zevenjarige leeftijd muziek te spelen in het zuiden van Iran onder leiding van oude muziekmeesters uit het gebied en volgens de lokale tradities. Hij leerde eerst percussie en zang, daarna Neyanban (doedelzak), vervolgens Neyjofti (dubbele fluit) en traditionele dansen.

Op twintigjarige leeftijd stelde hij zijn eigen traditionele muziekgroep samen, het Zâr Ensemble (voorheen Shanbezadeh's Ensemble) dat de eerste prijs won op het Fajr-festival in Teheran in 1990. Tegelijkertijd begon hij ook onderzoek te doen en te schrijven over Zuidelijke Iraanse muziek in Iraanse tijdschriften. Zijn onderzoek naar de etnomusicologie van de regio bracht hem ertoe om veel verschillende soorten lokale muziek te verzamelen en geluidsarchieven voor deze muziek te maken. Als gevolg van zijn onderzoek en zijn concerten is hij tegenwoordig een nationaal en internationaal bekende muzikant.

In 1996 werd hij uitgenodigd om een ​​semester door te brengen aan de Universiteit van Toronto. In 1998 werd hij benoemd tot professor en directeur van het Huis van Cultuur en Muziek van het eiland Kish (Iran). In 2001 nodigde het Franse bedrijf Montalvo / Hervieu hem uit om deel te nemen aan de creatie en touring van de show "Babelle Heureuse", die meer dan tweehonderd keer werd uitgevoerd in Frankrijk, Europa en Brazilië. Hij componeerde ook filmscores en trad op voor verschillende filmregisseurs, zoals Mohssen Makhmalbaf voor de film "Dar" ("The Door"), Bahram Bayzai voor "Gouf te gou ba bad" ("Speak with the Wind") en Rakhshan Banietemad voor "Baran va boumi" ("Baran and the Citizen").

Te horen en zien in:

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >