Shahzoda Samarqandi

Poëzie

Dichter

Dichter

Shahzoda Samarqandi Nazarova (S.S. Nazarova) - (taj. Шаҳзода Самарқандӣ Назарова) - Perzisch: شهزاده سمرقندی, geboren in Samarkand (USSR, Oezbekistan - 1975) is een Tadzjiekse bekroonde schrijfster en journalist. Shahzoda ontving onlangs 5.000 pond voor het winnen van een prestigieuze literaire prijs de "Best Female Writer-2016" door Open Eurasian Literary Festival and Book Forum in Londen.

Onder haar naam werden de werken Stockholm Syndrome (2007), Motherland (2010), Registan (2016) uitgebracht in meerdere talen, waaronder Engels, Perzisch, Russisch en Tadzjieks.

Het Stockholm Syndrome wordt gezien als een controversiële novelle welke aanzet tot taboe over de schrijversstrijd tijdens haar zwangerschap en de dilemma's die ze oproept over het moederschap.

Haar roman Motherland bracht haar internationale erkenning. Verder wordt haar proza door Salim Ayubzad, de senior literaire redacteur van RFERL en prominente Tadzjiekse schrijver, erkend als 'een van de beste keuzes uit de Tadzjiekse literatuur'.

Nazarova wordt door de Perzische BBC gekenmerkt als een van de 100 invloedrijkste vrouwen nadat zij in 2016 de prijs won voor beste vrouwelijke schrijfster van het Euraziatische literaire boekfestival.

Ook maakte Nazarova furore op televisie als verteller en coproducent van de documentaire "Charkh-o-Falak" dat ging over Tadzjiekse volksmuziek genaamd "falak". Ook was de oprichtster van ''Chasme Del'', het eerste Tadzjiekse tv-programma in de eerder genomede taal.

Ruim 12 jaar woont zij nu al in Nederland war zij als senior editor werkt bij Radio Zamaneh.

Geschreven boeken:
Khare Bokhara, collection of poetry, to be published
Back to Bukhara, novel, to be published
Registan, novel, London, 2016
Zamine Madaran, novel, London, 2013
Stockholm Syndrom, novelette, Paris, 2009
Dar saayayi safar, a collection of poetry, Samarkand, 2004.
Osyone rooh, a collection of poetry, Samarkand, 1999
Sabri Sang a collection of poetry and short stories, Samarkand, 1994 

Te horen en zien in:

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >