Geweest

  • Geweest
    Za 28 feb 2015 ⋅ 20:15

Philippe Herreweghe's Schubert
deFilharmonie

Diepe indruk maakte Philippe Herreweghe vorig jaar met een nieuwe opname van Dvoráks Stabat Mater. De dubbel-cd kreeg een tien in Luister en werd door Gramophone uitgeroepen tot plaat van het jaar. Herreweghe maakte de bekroonde opname met Collegium Vocale Gent en deFilharmonie, de twee topensembles waar hij al vele jaren vast aan verbonden is. U beluistert dit dreamteam in Schubert imposante Vijfde mis, naast de geliefde Unvollendete-symfonie.

Klassiek concert

Schubert heeft in zijn Vijfde mis veel energie gestoken. Na in 1822 een eerste versie te hebben voltooid, bleef hij er nog lang aan schaven. De mis moest een persoonlijk spiritueel statement worden. Eigengereid schrapte hij passages uit de officiële tekst, zoals ‘ik geloof in de heilige katholieke apostolische kerk’. Schubert beschouwde de mis als een van zijn beste werken en droeg hem op aan de keizer. Hij wierp parels voor de zwijnen. De hofkapel weigerde het stuk uit te voeren.

Herreweghe is de gedroomde dirigent. Zijn cd-opname van de Vijfde mis geldt als een van de best geslaagde. De Volkskrant noteerde: ‘Het stuk is van een fascinerende rijkdom, bewijst Herreweghe, die een zintuig heeft voor alles wat zweemt naar verinnerlijking en gereserveerde devotie. Het theatrale element wordt niet geschuwd, maar bij de Schubert van Herreweghe staan effecten nooit op zichzelf. Trompetten en trombones zijn kleurtjes op het grote palet, net als de loepzuiver zingende vocalisten, of de pizzicati in het vederlichte Benedictus.’

Inleiding
Inleiding à € 1,50 vindt een uur voor aanvang van het concert plaats.
Dit kunt u bij de eerste stap in het bestelproces erbij boeken.

 

Schubert Vijfde mis & Unvollendente-symfonie (nr. 8)

Philippe Herrweghe - dirigent
Ilse Eerens - sopraan
Wiebke Lehmkuhl - mezzosopraan
Sebastian Kohlhepp - tenor
Florian Boesch - bas
 

Kalender

Februari 2015
ma di wo do vr za zo
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.