Geweest

  • Geweest
    Do 15 jun 2017 ⋅ 20:00

Van Manen / Cherkaoui
Ballet Vlaanderen

‘Met Van Manen/Cherkaoui viert Sidi Larbi Cherkaoui de virtuositeit én de liefde voor het leven en de dans. Het resultaat is een betoverend mooie ode aan het (ballet)dansen.’
Knack

Met deze alom in de pers bejubelde voorstelling maakte Sidi Larbi Cherkaoui een vliegende start als artistiek leider van het Ballet Vlaanderen. Hij en Hans van Manen zijn vertegenwoordigers van verschillende generaties choreografen. Gemeen hebben ze dat hun werk nooit verhalend is. De vier stukken worden prachtig gedanst, subtiel vormgegeven en zullen u niet onberoerd laten.

Vier stukken
Four Schumann Pieces (Hans van Manen)
Faun (Sidi Larbi Cherkaoui)
Solo (Hans van Manen)
Fall (Sidi Larbi Cherkaoui) - wereldpremière
 
Vier componisten uit vier verschillende eeuwen
De muziek die u in deze voorstelling te horen krijgt, respectievelijk van Bach (18de eeuw) en Schumann (19de eeuw) bij van Manen, en Debussy (20ste eeuw) en Pärt (op de grens van de 21ste eeuw) bij Cherkaoui, werd gecomponeerd in vier verschillende, opeenvolgende eeuwen. Zowel Hans van Manen als Sidi Larbi Cherkaoui staan bekend voor hun intensieve zoektocht naar de ultieme stukken en componisten. Hun breed interesse-scala en open geest maken de keuze vaak nog nog moeilijker. De rode draad door de composities is wellicht hun vermogen om als het ware beweging op te wekken en drager te zijn van energie en emotie.

Twee makers die het avontuur aangaan
De twee beroemde choreografen, de Nederlander Hans van Manen (84) en de Belgische Sidi Larbi Cherkaoui (40) hebben meer gemeen dan je zou denken. Beiden zijn durvers en staan als vernieuwers geboekstaafd. Een status die ze verdienden door een leven voor hun kunst. Daarnaast zijn ze ook beiden extreem productief. In de meer dan 120 balletten die van Manen tot op heden bedacht, combineerde hij moderne met klassieke dans en was hij niet bang de dansers onverwachte theatrale zetten te laten ondernemen, zoals lopen, rennen en het roken van een sigaret. De verbinding van humor en muzikaliteit is een rode draad die door veel van zijn balletten loopt. Ook Sidi Larbi Cherkaoui is een onuitputtelijke maker die zowel met hedendaagse dansers werkt als met klassieke balletgezelschappen. Allebei hebben ze zo’n beetje alle belangrijke dansprijzen gewonnen.

  • Twee baanbrekende choreografen.
  • Vier spraakmakende componisten.
  • Het talent van de dansers bij Ballet Vlaanderen.
  • Het geheel is groter dan de som der delen… geniet.

 

Inleiding
Om 19.15 uur is er een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Deze voorstelling maakt deel uit van de (inter)nationale voorstellingen die Holland Dance en het Zuiderstrandtheater gezamenlijk presenteren.

Kalender

Juni 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.