5 sterren

Geweest

  • Geweest
    Zo 18 mrt 2018 ⋅ 14:15

Johannes Passion
Nederlands Kamerkoor & Holland Baroque

Het was een belevenis. Reinbert de Leeuw, 78, durfde voor het eerst de ‘Matthäus-Passion’ van Bach te dirigeren, waar hij nooit aan was begonnen uit heilig ontzag. Gelukkig overwon hij zijn schroom. Hij stuwde Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor op tot grote hoogten in een interpretatie die opvallend persoonlijk en contrastrijk was. Voor de ‘Johannes Passion’ is hij teruggevraagd en dat mag u natuurlijk niet missen.

De filmregistratie van de ‘Matthäus-Passion’ en the-making-off-documentaire draaiden wekenlang in bioscopen door het hele land. Het is fascinerend om te zien hoe Reinbert de Leeuw de partituur aan zijn vleugel doorspeelt en die tot in de kleinste details tegen het licht houdt, om zijn eigen visie op Bachs meesterwerk te vormen. Hij vaart nooit blind op routine of traditie.

In een interview verklaarde De Leeuw: “Sinds mijn jeugd ben ik bezig met Bach. Ik weet zeker dat het anders moet klinken dan ik altijd heb gehoord. In de hedendaagse barokstijl klinkt alles met een zekere lichtheid. Vind ik prima, maar dat verandert wanneer er tekst bij komt.” In Holland Baroque vond Reinbert de Leeuw zijn ideale Bach-orkest: “Ze spreken de taal van Bach waanzinnig goed.”

Devote concentratie … ronduit verpletterend (Het Parool).”

Holland Baroque
Nederlands Kamerkoor

Reinbert de Leeuw, dirigent
Joanne Lunn, sopraan
Benedikt Kristjánsson, evangelist
Dominik Wörner, Christus 
Tobias Berndt, Bas
Tim Mead
, countertenor
Anders Dahin, tenor

Kalender

Maart 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.