Dominique Coune

Dominique Coune

Geweest

  • Geweest
    Za 12 mei 2018 ⋅ 20:15

De Gamba in de spotlight
Ricercar Consort

De gamba - een strijkinstrument dat op de cello lijkt - is misschien wel het meest sexy barokinstrument. Aan de Franse hoven waren gambisten actief die met hun virtuoze spel en flamboyante gedrag een sterrenstatus kregen. Componisten schreven kleurrijke stukken voor hen, waar de vonken vanaf spatten. Philippe Pierlot, een van de beste gambisten van dit moment, presenteert dit repertoire met zijn eigen Ricercar Consort. Niet te missen.

Philippe Pierlot, viola da gamba en muzikale leiding
Lucile Boulanger, viola da gamba
Julien Wolfs, klavecimbel

Jacques Champion de Chambonnières, Pavane | L’entretien des Dieux | Monsieur de Sainte-Colombe Concert La Bourrasque / Concert Le Tombeau / Concert Caligie / Concert Le Rapporté
Louis Couperin, Suite à 2 violes
Marin Marais, Tombeau de Méliton

De gamba - een strijkinstrument dat op de cello lijkt - is volgens sommigen het meest sexy barokinstrument. Gambisten waren in de achttiende eeuw in elk geval ongekend populair. Ze lieten zich aan de Franse hoven vorstelijk betalen en bereiken met hun virtuoze spel en flamboyante gedrag een sterrenstatus. Hun leven was zo kleurrijk dat de film ‘Tous les matins du monde’, met Gérard Depardieu, over de gambist Marin Marais een bioscoophit kon worden. Dit kleurrijke hoofdstuk uit de muziekgeschiedenis wordt in de Nieuwe Kerk opgeslagen door Philippe Pierlot. Hij is een van de beste gambisten van dit moment en neemt zijn eigen Ricercar Consort mee. Niet te missen.


Het Ricercar Consort is al meer dan drie decennia actief. Het wordt door kenners gekoesterd als een ensemble uit de eredivisie, dat van elk programma een fascinerende tijdreis maakt. U belandt in Versailles waar de hovelingen zich vergaapten aan Monsieur de Sainte-Colombe en zijn bekendste leerling Marin Marais. Eigen werk van deze twee grootmeesters en composities van tijdgenoten passeren de revue.

Kalender

Mei 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.