Under Siege in het Zuiderstrandtheater

Under Siege in het Zuiderstrandtheater

Geweest

  • Geweest
    Za 18 nov 2017 ⋅ 20:00

Under Siege
Yang Liping Contemporary Dance

In China is Yang is een superster, choreograaf/regisseur van megaspektakels, artistiek leidster van een ongesubsidieerde organisatie van 400 mensen en vier theaters, ontvangster van vele onderscheidingen. Ooit begonnen als danseres van de traditionele dansen van haar geboortestreek Yunnan, heeft zij haar bewegingsarsenaal uitgebreid met andere etnische stijlen. Nu is zij op zoek naar verdieping, concentratie, een eigen handschrift en een nieuwe manier van vertellen. Voor 'Under Siege' heeft zij daarom samenwerking gezocht met schrijfster en dramaturge Karthika Naïr, net als Tim Yip en producent Farooq Chaudry (die ook meewerkt) afkomstig uit het team van Akram Khan. Naar haar eigen maatstaven is 'Under Siege' dan ook relatief klein en minimalistisch. Voor ons is dat nauwelijks te vatten: in westerse ogen is dit een overweldigend groots, visueel spektakel.
 

Bewerking van Farewell My Concubine

'Under Siege' van Yang Liping is een bewerking van de klassieke Peking Opera Farewell My Concubine. Daarin wordt, sterk gestileerd, het verhaal verteld van de eindstrijd tussen twee krijgsheren, Xiang Yu en Liu Bang. In zijn hopeloze situatie, als hij is omsingeld door de legers van Liu, heeft Xiang een laatste ontmoeting met zijn favoriete concubine, die het uiterste liefdesoffer brengt: zij wil sterven met haar meester en pleegt zelfmoord. Deze nieuwe enscenering is net zo episch en multidisciplinair als de Peking Opera, met muziek, dans en acrobatiek, met trage, verstilde scènes en - een van de troeven van deze productie - een grootse, uitbundige vormgeving. Tim Yip (bekend van Crouching Tiger, Hidden Dragon en vormgever van onder andere Akram Khan en Robert Wilson) heeft een verbluffend, installatie-achtig decor ontworpen van honderden uit de nok hangende scharen, die het licht weerkaatsen en in beweging het wapengekletter van de legers van Xiang en Liu laten horen. Onmiskenbaar hedendaags is de hybride bewegingstaal. Yang experimenteert voor het eerst met het vermengen van martial arts en traditionele Chinese dansvormen met hiphop en andere westerse stijlen.
 

Explore Festival

Explore Festival - grenzeloos theater; Groots visueel spektakel uit China, vrolijk-anarchistische maatschappijkritiek uit Chili of een inkijkje in de wereld van de Marokkaanse 'aïta's' - Explore Festival presenteert een selectie van verrassende voorstellingen uit alle windstreken. Prikkelend theater door eigentijdse makers, die zich evenzeer laten inspireren door hun eigen culturele tradities als door de vraagstukken van vandaag. Voorstellingen die niet alleen een onverwacht perspectief bieden, maar ook een kennismaking met nieuwe stijlen, vormen en verhalen. De voorstellingen worden begeleid door een uitgebreid randprogramma met inleidingen, nagesprekken, films, een workshop door professionele Marokkaanse danseressen en een installatie met 88 videoportretten van Aziatische kunstenaars. Explore Festival biedt een uitgelezen kans aan de theaterbezoeker die zijn of haar horizon wil verbreden, een venster op de wereld voor avontuurlijke toeschouwers.

regie en choreografie: Yang Liping
beeldregie, decors en kostuums: Tim Yip
lichtontwerp: Fabiana Piccioli
dramaturgie: Karthika Nair
gastchoreografie: James William O’Hara
Coproductie Kunming Municipal, Ethnic Song and Dance Theater Company & China Central Ethnic Song and Dance Ensemble.
 

Inleiding
Om 19.15 uur is er een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Kalender

November 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.