Geweest

  • Geweest
    Za 9 dec 2017 ⋅ 14:15

Mataniari
Europalia Indonesia

Let op: op 1 september 2017 is de aanvangstijd van dit concert gewijzigd. De zaal zal om 12.45 uur open zijn.

Mataniari focust zich op de traditionele dans en muziek uit het gebied van de Toba Batak op Sumatra.

Batak is de naam van zes verschillende volkeren die rond het Tobameer op Sumatra wonen. Behalve de naam en de regio hebben ze weinig met elkaar gemeen: elk volk heeft zijn eigen identiteit, cultuur en taal. Hoewel zowel het christendom als de islam de Batak-cultuur hebben beïnvloed, zijn diverse eigen tradities en religieuze voorstellingen behouden. De instrumentale gondang-muziek is hiervan een goed
voorbeeld. Gondang wordt gespeeld op traditionele slaginstrumenten, gongs en fluiten en de ritmische structuur geldt als een van de meest complexe van Zuidoost-Azië. In de Nieuwe Kerk nemen de broers Marsius en Sarikawan Sitohang, oprichters van Mataniari, je mee in hun wereld. Ze zijn befaamd om hun virtuoze spel: Marsius wordt de ‘koning van de suling’ (bamboefluit) genoemd, Sarikawan de ‘koning van de hasapi’ (luit).

Voorafgaand aan hoofdact Mataniari maak je kennis met een Batak Trio, dat bestaat uit drie Sumatranen die in Nederland wonen. Ze zingen traditionele liederen. Dansers en danseressen leren je de Batakse dans-moves. Aansluitend interviewt Arnaud Kokosky Deforchaux, artistiek leider van het Tong Tong Festival, de musici van Mataniara.

Street Food
Voorafgaand aan dit concert kunt u gebruik maken van heerlijk Indonesisch street food, verzorgd door Sticky Rice Catering uit Zoetermeer.

Wanneer u een tickets inclusief street food bestelt (u ziet dit als prijstype in het bestelformulier), krijgt u de Nasi Kuning schotel, die bestaat uit Nasi Kuning (gestoomde rijst van geelwortel), Daging Bali (rundvlees bereid in Balinese boemboe), Toemis Buncis Tempe Pete (sperzieboontjes met gefermenteerde soja en aromatische bonen), Sambal Goren Telor (gekookt ei in geurige kokossaus), Sate Ayam (kipvlees geroosterd aan stokjes geserveerd met pindasaus), Atjar ketimun (zoet-zuur van komkommer), Krupuk Udang (crackers van garnalendeeg), Bawang Goreng (krokant gebakken uitjes), Seroendeng (gebrande kokos met pinda's), Sambal Badjak.

Ter plaatste zal er nog meer street food verkrijgbaar zijn.


Kalender

December 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.