Foto: Alex Schröder

Foto: Alex Schröder

Foto: Alex Schröder

Foto: Alex Schröder

Geweest

  • Geweest
    Zo 25 feb 2018 ⋅ 16:00

Radio West Concert - Pianoconcert
Koninklijk Conservatorium

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Italiaanse muziekinstrumentenbouwer Bartolomeo Cristofori di Francesco (1655 – 1731) werkelijk besefte wat zijn uitvinding van de gravicembalo col piano e forte (klavecimbel dat hard en zacht kan spelen) voor invloed zou hebben op de geschiedenis van de Europese kunstmuziek.

Tussen 1698 en 1708 werkte hij aan het verbeteren van het klavecimbel waarop het immers onmogelijk was verschillen in dynamiek te realiseren. Met de presentatie van zijn uitvinding in 1709 begint een nieuw en spannend hoofdstuk in de muziekgeschiedenis. De naam wordt eerst afgekort tot pianoforte om uiteindelijk onder de naam piano zowel de concertzalen als de salons van Europa te veroveren.

In de 19e eeuw zijn het klavierleeuwen als Chopin en Liszt, die door hun composities en spel een welhaast goddelijke status verkrijgen. Tegelijkertijd wordt de piano ook het instrument voor de muzikale opvoeding van de burgerij. Geen wonder want op een piano kunnen naast originele composities ook bewerkingen van bijv. symfonieën gespeeld worden. De harmonische en polyfone mogelijkheden lijken vrijwel onbegrensd.

Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat de piano sectie van het KC tot de grootste van de klassieke afdeling behoort, waarvan een aantal tijdens dit Radio West Concert zal optreden.

Studenten van het Koninklijk Conservatorium bespelen ook dit seizoen maandelijks het podium van de Nieuwe Kerk tijdens de Radio West Concerten. Van strijkers tot slagwerk en van kamermuziek tot jazz. Eens per maand op zondagmiddag laten de talenten van morgen horen wat zij in huis hebben. U geniet van een meeslepend concert van een uur voor slechts €6, inclusief een kopje koffie of thee. De concerten vinden plaats om 16.00 uur in de sfeervolle ambiance van de Nieuwe Kerk aan het Spuiplein.

89.3 Radio West
Kunt u er niet bij zijn of wilt u het concert nogmaals terugluisteren? Radio West zendt een opname van de concerten een week na de uitvoering uit, op zondag tussen 7 en 9 (zowel 's ochtends als 's avonds).

Studenten klassiek piano van het Koninklijk Conservatorium

Kalender

Februari 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.