Geweest

  • Geweest
    Zo 25 mrt 2018 ⋅ 16:00

Radio West Concert - Ensembles en solisten van de afdeling Klassieke Muziek
Koninklijk Conservatorium

Muziek die aan het eind van de 19e en het begin van de 20e werd geschreven; aan de ene kant muziek wortelend in de hoogromantiek, aan de andere kant de nieuwe muziek vertegenwoordigd door het impressionisme van Debussy en Ravel en de twaalftoonsmuziek van de tweede Weense school. En dat alles in een tijdsbestek van nog geen dertig jaar. Een werkelijk revolutionaire periode in de muziekgeschiedenis!

De Franse dichter Stéphane Mallarmé inspireerde zowel Claude Debussy als Maurice Ravel bij het schrijven van de composities op dit programma.

Alban Berg componeerde zijn Vier Stücke in hetzelfde jaar als Ravel zijn Trois Poèmes maar wat een verschil in taal! Deze miniaturen werden door Berg voor klarinet en piano geschreven volgens de twaalftoonstechniek van zijn leermeester Schönberg (die over het werk overigens maar matig te spreken was). In de bewerking voor ensemble komen de soms complexe textuur en de snel wisselende tempi en dynamiek nog mooier tot hun recht dan in het origineel.

In de versie van de Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler is precies het omgekeerde gebeurd. De originele versie voor groot orkest is nu gereduceerd tot een versie voor ensemble. Maar omdat er ook een versie voor piano bestaat zou men ook het omgekeerde kunnen beweren. In ieder geval is de techniek van reductie te danken aan Schönberg die een aantal orkestwerken voor ensemble bewerkte voor zijn Verein für musikalische Privataufführungen.

Programma
Claude Debussy (arr. Arnold Schönberg) - Prélude à l'après-midi d'un faune
Maurice Ravel - Trois poèmes de Stéphane Mallarmé
Alban Berg (arr. Klaus Simon) - 4 Stücke op. 5
Gustav Mahler (arr. Arnold Schönberg) - Lieder eines fahrenden Gesellen

Radio West Concerten
Studenten van het Koninklijk Conservatorium bespelen ook dit seizoen maandelijks het podium van de Nieuwe Kerk tijdens de Radio West Concerten. Van strijkers tot slagwerk en van kamermuziek tot jazz. Eens per maand op zondagmiddag laten de talenten van morgen horen wat zij in huis hebben. U geniet van een meeslepend concert van een uur voor slechts €6, inclusief een kopje koffie of thee. De concerten vinden plaats om 16.00 uur in de sfeervolle ambiance van de Nieuwe Kerk aan het Spuiplein.

89.3 Radio West
Kunt u er niet bij zijn of wilt u het concert nogmaals terugluisteren? Radio West zendt een opname van de concerten een week na de uitvoering uit, op zondag tussen 7 en 9 (zowel 's ochtends als 's avonds).

Ensemble en solisten van de afdeling Klassiek

Kalender

Maart 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.