Geweest

  • Geweest
    Zo 18 feb 2018 ⋅ 15:00

Herbst und Frühling
Februari Festival

Quartetto di Venezia
leden van Animato Kwartet
Antje Weithaas, Maria Milstein, viool
Olga Kowalcyk, Marie-Louis de Jong, altviool
Quirine Viersen, cello
Ishay Shaer, piano
Sofya Gulyak, piano

Robert Schumann: Kinderszenen op. 15
Felix Mendelssohn: Strijkkwintet nr. 2
Clara Schumann: Variaties op een thema van Robert Schumann op. 20
Felix Mendelssohn: Octet op. 20

In 1840 selecteerde Schumann 13 kleine pianowerkjes die hij aanduidde als vrolijke, zachte en melodische muziekjes. Clara, zijn kersverse echtgenote, kon het soms niet nalaten haar man ervan te betichten dat hij net een kind was. Wellicht was dit de aanleiding om de dertien miniatuurtjes 'Kinderszenen' te noemen. Andere bronnen beweren dat Schumann de stukjes schreef als heimwee naar zijn gelukkige kinderjaren.

We kunnen het ons nu nauwelijks meer voorstellen, maar Mendelssohn besloot om zijn tweede strijkkwintet niet te publiceren omdat hij niet tevreden was over het laatste deel. Tegenwoordig beschouwen we het als een sterk werk uit de herfst van zijn leven. In het langzame deel staan welhaast de meest ontroerende noten die we van Mendelssohn kennen.

'Variaties op een thema van Robert’ was een cadeautje van Clara Schumann aan haar man voor zijn 43ste verjaardag. Later schreef Brahms variaties over hetzelfde thema en droeg die op zijn beurt op aan Clara. Het thema dat beiden gebruikten is het 4e deel uit Schumanns 'Bunte Blätter' opus 99.

Dat Mendelssohn al op z'n 16e een meesterwerk als het Octet voor acht strijkinstrumenten schreef, is en blijft een klein wonder. Het is Mendelssohn zelf die het duidelijkst uitlegt wat hij wil met zijn Octet: "Dit octet moet in alle partijen worden gespeeld in de stijl van een symfonie; de piano’s en fortes moeten heel precies worden gedifferentieerd en scherper worden geaccentueerd dan in andere stukken van deze soort".
 

Kalender

Februari 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.