Geweest

  • Geweest
    Za 15 dec 2018 ⋅ 19:30

Antigona van Traetta
Opera Trionfo i.s.m. Theater Osnabrück

Coproductie met Osnabrück
Opera Trionfo presenteert Antigona, een indrukwekkende opera van de Italiaanse componist Tomasso Traetta. Niet minder dan 80 solisten, koorleden en orkestmusici werken mee aan deze internationale coproductie met het gerenommeerde Theater Osnabrück.
Traetta maakte er aangrijpend muziektheater van met monumentale koorscènes, dramatische aria’s en een kleurrijke orkestratie. Zijn muziek herinnert ons aan Mozart en Gluck. Tijdgenoten prezen Antigona als ‘de beste opera uit de achttiende eeuw’.

Politiek tegenover religie
Traetta baseerde zijn opera op de Griekse tragedie Antigone van Sophocles. Het verhaal is verrassend actueel. Een koning probeert wanhopig controle te krijgen over zijn door burgeroorlog verscheurde stad. Hij raakt daarbij in conflict met de fanatieke dochter van zijn zuster. Zijn politieke drijfveren botsen met haar religieuze overtuigingen en idealen. Dit loopt uit op een familiedrama waarin alle betrokkenen worstelen met hun geweten en gevoel.

Spraakmakende operaregisseur
De regie is van Floris Visser, een van de spraakmakendste jonge operaregisseurs van dit moment. Hij is bejubeld om zijn voorstellingen in binnen- en buitenland, onder andere voor de Nederlandse Reisopera en het Bolshoi Theater in Moskou. Volgend jaar maakt hij zijn debuut bij de Nationale Opera in Amsterdam.

Antigona in de pers
Indringende enscenering … Net als koor en solisten speelt ook het Osnabrücker Symphonieorchester onder leiding van Andreas Hotz op opmerkelijk hoog niveau.
Theaterkrant, 25 januari 2018

De grootste troef is Vissers regie. Met flashbacks (ouverture) en de schim van zoon Polinice (wiens dood de plot ontketent) verleent hij ingenieus diepte aan de complexe onderlinge verhoudingen en aan de vraag welke wetten moeten prevaleren: menselijke of politieke.
NRC Handelsblad

Regisseur Floris Visser laat er in Antigona een tot in de puntjes doordachte regie op los.
de Volkskrant

Koor, solisten, basso-continuo-groep en het Osnabrücker Symphonieorchester weten meesterlijk de barokke klankwereld en de oude mythe met leven te vullen.
Online Musik Magazin

Een indringende première in de Stadsschouwburg in Amsterdam. In de regie van Floris Visser, een coproductie met het Theater Osnabrück, kon de tragedie zich prachtig ontrollen.
Place de l’Opera

Regisseur Floris Visser over Antigona
De grote politieke en religieuze thema's van Antigona zijn na ruim 2500 jaar nog altijd actueel. Tot welke hoogte zijn wij trouw aan de wetten van ons land en gehoorzamen we onze leiders, en waar neemt ons eigen morele kompas het over? Dat maakt Antigona uniek: er is geen stuk dat zo'n perfecte balans heeft tussen

Inleiding
Aukelien van Hoytema geeft om 18.45 uur een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Andreas Hotz, dirigent
Floris Visser, regisseur
Osnabrücker Symphonieorchester
Erika Simons, Antigona
Lina Liu, Ismene
Christian Damsgaard, Creonte
Katarina Morfa, Creonte

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

December 2018
ma di wo do vr za zo
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.