Geweest

  • Geweest
    Za 6 okt 2018 ⋅ 20:15

Goebaidoelina Festival
New European Ensemble - Hommage à T.S.Eliot

De wereldberoemde componiste Sofia Goebaidoelina komt naar Den Haag, op uitnodiging van het New European Ensemble. Zij werkt met de musici samen en coacht compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium. Het ensemble speelt vier onbetwiste meesterwerken van deze inspirerende Russin. Hommage à T.S. Eliot voor sopraan en acht musici staat bekend als een van de indrukwekkendste ensemblestukken uit de twintigste eeuw.

Goebaidoelina, Concordanza for ensemble - Aus den Visionen von Hildegard von Bingen - Repentance voor cello, contrabas en drie gitaren - Hommage à T.S. Eliot

Jonathan Berman, dirigent
Katharine Dain, sopraan

Het New European Ensemble presenteert een portret van Sofia Goebaidoelina, dat ruim dertig jaar uit haar oeuvre omvat. Concordanza uit 1971 vertegenwoordigt haar modernistische periode, waarin zij het atonale componeren onderzocht. Concordanza is de uitdrukking van Goebaidoelina’s diepste overtuiging: het idee dat het hele universum één is. Het woord ‘concordanza’ moet dan ook eerder opgevat worden als ‘eenheid’ dan als ‘harmonie’.
Hommage à T.S. Eliot valt op door het originele gebruik van instrumentale effecten en kleuren –het handelsmerk van Goebaidoelina. Het werk is geschreven voor de bezetting van Schuberts Octet, zodat het vaak in combinatie daarmee wordt geprogrammeerd. Aus den visionen der Hildegard von Bingen is een kort lied voor alt solo op een tekst van de 12de-eeuwse mystica Von Bingen.
Het jongste stuk op het programma is Repentence, geschreven voor de bijzondere bezetting van drie gitaren, cello en contrabas. Het klankbeeld is zo suggestief dat het lijkt alsof Goebaidoelina niet alleen akoestische instrumenten maar ook elektronische geluiden voorschrijft.
 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Oktober 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.