5 sterren

Geweest

  • Geweest
    Za 27 okt 2018 ⋅ 19:30
    Zo 28 okt 2018 ⋅ 14:00

Satyagraha
Philip Glass/ Korzo producties & Kwekers in de kunst

De monumentale opera Satyagraha van de wereldberoemde componist Philip Glass is geïnspireerd op Mahatma Gandhi’s filosofie van geweldloos verzet. De opera is niet vaak opgevoerd, maar wordt beschouwd als een sleutelwerk in het oeuvre van de componist. Satyagraha is ook de opera waarin de invloed van de Indiase muziek zich in het werk van Glass het duidelijkst manifesteert. De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering met Indiase moderne dans. Zestig koorzangers uit de klassieke en Indiase muziek, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici brengen deze muzikale happening.

Indiase invloed in het werk van Glass
Satyagraha
is ook de opera waarin de invloed van de Indiase muziek zich in het werk van Glass het duidelijkst manifesteert. Satyagraha betekent letterlijk "truth force" en is geïnspireerd op Mahatma Gandhi's concept van geweldloos verzet tegen onrecht. De opera wordt gezongen in het Sanskriet, heeft geen doorlopend verhaal en is opgebouwd uit drie aktes. Elk van de drie delen staat voor een periode waarin oorlog en geweld heerst.

trailer Satyagraha 2017 from Korzo producties on Vimeo.

Nieuwe enscenering met muziek en dans
De componist gaf persoonlijk toestemming aan Korzo producties en Kwekers in de kunst om zijn opera uit te voeren in een nieuwe enscenering waarin muziek en dans samen komen. Zestig westerse en Indiase koorzangers, operazangers, Indiase dansers, moderne dansers en musici werken samen om deze muzikale happening op de planken te brengen.

Vernietigende kracht van geweld
De opera wordt gezongen door Theaterkoor Dario Fo en het Indiase Zangam Koor, samen met operasolisten van Theaterkoor Dario Fo. Iedere Akte is gechoreografeerd door een andere choreograaf: de Indiase Revanta Sarabhai, de Indiaas-Nederlandse choreografe Kalpana Raghuraman en de Hindoestaanse hiphopchoreograaf Shailesh Bahoran. Waar in Akte 1 de oproep tot geweld en de gevolgen voelbaar worden, staat in Akte 2 het antwoord op de zinloosheid en vernietigende kracht van geweld centraal. Akte 3 verwijst terug naar Akte 1 en roept de vraag op hoe de eindeloze cyclus van geweld te keren is. De goden zwijgen. De mens zelf moet de hoop op een nieuw begin vanuit zijn eigen overtuiging tot leven brengen.

Pers- en publieksreacties

'Overweldigd. Zo voel ik me na Satyagraha.' (Indiase klassieke dans)
'Imposant is de temperamentvolle muziek, met de zang van de solisten als de meest emotioneel-expressieve bijdrage aan het geheel. In de choreografie, die de kracht van vrouwen centraal stelt, herken je allerlei bewegingen uit Indiase dansvormen. Geïsoleerd en repetitief ingezet, krijgen die een mooie andere lading.' (de Volkskrant)
'De Indiase kant van Philip Glass.' (theaterkrant.nl)
‘Gezien tijdens CaDance, ik vond het erg bijzonder! Heel mooi project, zeker waard om te voltooien!’ donateur 

Inleiding
Bij deze voorstelling is een gratis inleiding. De inleiding begint drie kwartier voor aanvang en vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar
 

Credits
componist Philip Glass | dirigent Rick Schoonbeek | regie Leo Spreksel | leiding Theaterkoor Dario Fo Rick Schoonbeek, Boudewijn Ruigrok | leiding Zangam koor Samhita Mundkur | choreografie Akte 1 Revanta Sarabhai | repetitor Akte 1 Jolanda Boejharat | choreografie Akte 2 Kalpana Raghuraman | choreografie Akte 3 Shailesh Bahoran | lichtontwerp / visuals Peter Lemmens | fotografie Emi Barendse en Sunny Jagesar | première 27 oktober 2017, India Dans Festival, Korzo theater Den Haag.

Satyagraha is een coproductie van Korzo producties en Kwekers in de kunst en is financieel mogelijk gemaakt met de steun van donateurs, het VSB Fonds, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds Cultuurparticipatie, Prins Bernard Cultuurfonds en de Cultuurschakel.

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Oktober 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.