Geweest

  • Geweest
    Wo 27 mrt 2019 ⋅ 20:00

Explore Festival - Via Kanana
Gregory Maqoma/ Via Katlehong Dance

Het Zuid-Afrikaanse Via Katlehong Dance onstond in 1992 in een township bij Johannesburg. Danser/choreograaf Gregory Maqoma geldt als één van de meest getalenteerde artiesten in Zuid-Afrika. Hij danste bij Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui. 

Uit de pers

“Een spektakel met gigantische energie, gebracht door een excellent gezelschap.” Figaro

“Via Kanana is een verpletterende voorstelling, extreem dynamisch, intens, met een geweldig stuwend ritme (…) Ondertussen dansen de performers onvermoeibaar door. Ze maken acrobatische toeren en lijken bijna gewichtloos door de lucht te excelleren. In hun bevrijdende, krachtige en dynamische performance drukken ze tegelijkertijd de angst voor segregatie uit en de vreugde dat die voorbij is. Maar de onzekerheid blijft altijd. De zwart-witfoto’s en videobeelden zijn in hun harde realisme onontkoombaar.” Theaterkrant *****

“Nog altijd is Maqoma’s bewegingstaal doordesemd van deze beweeglijke, speelse acrobatiek met hand- en beengeklap, de hiphop van Zuid-Afrika (…) Maar Maqoma geeft de koprollen, tapdans, lichaamspercussie en voetroffels niet alleen een expliciete, leesbare en eerlijke boodschap mee, ook een vleug hoop.” De Volkskrant ****


foto: Christian Ganet

Kloof tussen arm en rijk
Het zijn donkere tijden in Zuid-Afrika. De overwinning op de apartheid heeft niet de verwachte vrede gebracht. Het land wordt geteisterd door criminaliteit en onlusten. De kloof tussen arm en rijk is gigantisch en komt helaas vaak overeen met die tussen zwart en wit. Het beloofde land is, met andere woorden, niet bereikt.

Boodschap van hoop
In Via Kanana verkennen Gregory Maqoma en Via Katlehong wegen naar dat beloofde land, dat misschien wel nooit bereikt zal worden maar daarom niet tot wanhoop moet leiden. Niet dat deze voorstelling alleen maar licht en vrolijk is, Maqoma laat ook de wrange werkelijkheid doorschemeren, maar de essentie is een boodschap van hoop voor Zuid-Afrika. Ja, het zijn moeilijke tijden, maar mensen slagen er samen toch in te overleven.

Als iemand de hoop voor de toekomst kan vertolken, dan zijn het wel de dansers van Via Katlehong. De perfomers van Via Katlehong zijn gespecialiseerd in pantsula, een dansvorm van de straat die tijdens de apartheid werd gebruikt om in het geheim met elkaar te communiceren. Aangevuld met gumboots, tap en step geeft dat op het podium één groot bruisend dansfeest.

Prijswinnend choreograaf
Wie Gregory Maqoma en Via Katlehong eerder zag herinnert zich hun ongelofelijke energie en kunde op het podium herinneren. De dansgroep werd opgericht in de township Katlehong in Johannesburg, waar hevig gevochten werd tijdens de anti-apartheidsprotesten, om de jongeren van de straat te houden. Daar komt ook Maqoma zelf vandaan, die uitgroeide tot een van de bekendste Zuid-Afrikaanse choreografen, vele prijzen kreeg en overal ter wereld te zien is.
Een beloofd land dat je wordt voorgespiegeld, vaak door corrupte machthebbers, maar er nooit komt: daarnaar verwijst het Zuid-Afrikaanse Sotho-woord “Kanana”. Het woord lijkt verbazingwekkend veel op Canaan, het Bijbelse land van melk en honing dat aan Mozes werd beloofd.

Inleiding
Om 19.15 uur is er een gratis inleiding bij deze voorstelling door Charissa Promes. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Aftertalk
na afloop van de voorstelling interviewt Chrissa Promes artistiek leider Buru Mohlabane en een danser. Voortaal: Engels.

Explore Festival '19

Onder het thema “longing to belong” focust Explore Festival deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf.
www.explorefestival.nl

Choreografie: Gregory Maqoma
Composities: Samuel Makhathade Khabane
Dans: Tshepo Nchabeleng, Thato Qofela, Andile Nhlapo, Tshepo Mohlabane, Teboho Molelekeng, Abel Vilakazi, Julia Burnham en Lenela Laballo
Video: Jurgen Meekel
Lichtontwerp: Oliver Hauser
Lichttechniek: David Hlatshwayo
 

Via Katlehong in la Villette in Parijs

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Maart 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.