Geweest

  • Geweest
    Ma 22 apr 2019 ⋅ 14:30

La Bayadère
Het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne

La Bayadère (De Tempeldanseres) is een indrukwekkend, exotisch en romantisch ballet over het noodlot en tragische liefde. Het verhaal speelt zich af in India en vertelt het verhaal van de bayadère Nikiya en de krijger Solor, die eeuwige trouw aan elkaar hebben gezworen. De Hoge Brahmaanse priester is echter ook verliefd op Nikiya. Het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa is een van de oudste klassieke opera- en ballethuizen van Europa. Met live orkest.

Het verhaal

La Bayadère (De Tempeldanseres) speelt zich af in India en vertelt het verhaal van de bayadère Nikiya en de krijger Solor, die eeuwige trouw aan elkaar hebben gezworen. De Hoge Brahmaanse priester is echter ook verliefd op Nikiya en ontdekt haar relatie met Solor. Bovendien heeft de Rajah Solor uitgekozen om te trouwen met zijn dochter Gamzatti. Nikiya, zich niet bewust van dit arrangement, stemt ermee in te dansen op de verlovingsviering van het paar.

In zijn poging om Solor te laten doden en Nikiya voor zichzelf te krijgen, informeert de jaloerse Hoge Brahmaan de Rajah dat de krijger reeds eeuwige liefde heeft gezworen aan Nikiya over een heilig vuur. Maar het plan van de Hoge Brahmaanse priester werkt averechts wanneer de Rajah niet boos wordt op Solor, maar besluit dat het Nikiya is die moet sterven. Gamzatti, die dit gesprek afluisterde, dagvaardt Nikiya naar het paleis in een poging om de bayadère om te kopen in het opgeven van haar geliefde. Terwijl hun rivaliteit intenser wordt, neemt Nikiya een dolk op in een vlaag van woede en probeert Gamzatti te doden, om vervolgens op het nippertje te worden gestopt door Gamzatti's dienstmeisje. Nikiya vlucht vol afgrijzen over wat ze bijna heeft gedaan. Net als haar vader heeft Gamzatti beloofd dat de bayadère moet sterven.

Bij de verlovingsfeesten voert Nikiya een sombere dans terwijl ze haar vina (Indiaas muziekinstrument) speelt. Ze krijgt dan een mand met bloemen waarvan ze gelooft dat ze van Solor zijn, en begint een waanzinnige en vreugdevolle dans. Ze weet niet dat de mand van Gamzatti is, die onder de bloemen een giftige slang heeft verborgen. De bayadère houdt de mand dan te dicht bij zich vast en de slang bijt haar in haar hals De Hoge Brahmaanse priester biedt Nikiya een tegengif voor het gif, maar zij kiest de dood liever dan te leven zonder haar geliefde Solor
In de tempel waar de bruiloft plaatsvindt, achtervolgt de schaduw van Nikiya Solor terwijl hij danst met Gamzatti. Wanneer de Hoge Brahmaanse priester de hand van het paar verenigt in het huwelijk, nemen de goden wraak voor Nikiya's moord door de tempel en alle inzittenden te vernietigen. In een apotheose worden de schaduwen van zowel Nikiya als Solor herenigd in de dood en eeuwige liefde.

Het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa

Het Nationale Opera en Ballet van de Oekraïne, Odessa (Het Odessa Nationaal Academisch Theater Opera en Ballet) is een van de oudste (begin 19e eeuw) klassieke opera en ballet huizen van Europa. Het is gehuisvest in een van de prachtigste historische theatergebouwen van de wereld (1887). Grote componisten en kunstenaars traden hier op waaronder Tsjaikovski, Rachmaninov, Chaliapin, Oistrakh, Richter, Pavlova en Casals. Nog steeds heeft dit theater een internationale allure. Grote producties worden er gespeelt van internationaal niveau.

Inleiding
Liesbeth Osse geeft om 13.45 uur een gratis inleiding bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Kom op tijd, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Libretto: Sergei Khudekov
Choreografie: Marius Petipa
Muziek: Ludwig Minkus
Uitgevoerd door:
Solisten, groot balletensemble en orkest van het Nationale Opera en Ballet van Oekraïne, Odessa.

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

April 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.