Geweest

  • Geweest
    Wo 13 feb 2019 ⋅ 20:00

Smeulend zigeunervuur
Februari Festival

Het Februari Festival 2019 opent met muziek van Brahms en zijn protegé Dvořák. Muziek die vanuit een zelfde grote passie lijkt te zijn gecomponeerd. Brahms' muziek is groots in expressie, levenslustig en sleurt de luisteraar mee in een woeste draaikolk van kleuren en emoties. Dvořák borduurt hier met Boheemse Schwung op voort. Zijn gevoelens van exuberant geluk en verstikkende wanhoop zijn slechts een paar noten verwijderd van die van Brahms.

Musici: Alban Berg Ensemble Wien / Quatuor Van Kuijk / Ishay Shaer/ Nikola Meeuwsen / Deirdre Angenent / Peter Nilsson / Thomas Beijer

Dvořák: selectie uit Slavische dansen (piano 4-handig)
Brahms: Pianokwintet op. 34
Brahms - Zigeunerlieder
I. He Zigeuner
III. Wisst ihr, wann mein Kind
V. Brauner Bursche
VII. Kommt dir manchmal

Dvořák Zigeunerlieder
I. Má píseň zas
IV. Když mě stará matke
VII. Dejte klec jestřáabu

Brahms: Klarinetkwintet op. 115

Dvořák Slavische Dansen staan bol van oude Tsjechische dans- en volksmuziek. Johannes Brahms was fan. Brahms’ enthousiasme is goed te begrijpen, de invloed van zijn eigen Hongaarse Dansen is goed hoorbaar in die van Dvořák.

Brahms componeerde het Pianokwintet oorspronkelijk als strijkkwintet met twee celli. Maar na advies van violist Joseph Joachim en Clara Schumann besloot hij om er een kwintet van te maken voor piano en strijkkwartet. Dit leverde een van Brahms’ meest geliefde kamermuziekwerken op.

Het in de 19e eeuw opkomende cultureel nationalisme zorgde voor een enorme interesse in de volksmuziek. Dat is goed voelbaar in de liederen van Brahms en Dvořák. Vandaag een keuze hieruit.

Vijf jaar voor zijn dood besloot Brahms met pensioen te gaan: hij stopte met componeren. Totdat hij klarinettist Richard Mühlfeld leerde kennen. Mühlfeld inspireerde hem tot het schrijven van vier prachtige werken met de klarinet in de hoofdrol. Het melancholieke Klarinetkwintet is een van de hoogtepunten uit de kamermuziekliteratuur.
 

 

 


 

Februari Festival 2018
Het Februari Festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek is. Deze editie staat de componist Johannes Brahms centraal. Hij betekende veel voor het internationale muziekleven en steunde tevens vele componisten zoals Antonín Dvořák. Was hij nou conservatief in zijn stijl of toch een vernieuwer?

Kijk voor meer informatie en alle concerten en workshops op www.februarifestival.nl
Wilt u alle concerten van Februari Festival bijwonen, koop dan onderaan deze pagina uw passe-partout.


 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.