Geweest

  • Geweest
    Do 14 feb 2019 ⋅ 20:00

Vlinders in de buik
Februari Festival

Bestempeld als ‘de nieuwe Beethoven’ en verwikkeld in een turbulente relatie met Clara Schumann stond Brahms al jong enorm onder druk. Altijd op zoek naar de juiste melodie en passende harmonieën verdiepte hij zich in de volksmuziek en composities uit de renaissance en barok. Bach was daarbij een van zijn grote leermeesters en tijdgenoot Johan Strauss jr. bewonderde hij als grootmeester van spontane melodieën. Het resulteert in de hartstochtelijke en oprecht ontroerende kamermuziek die Brahms zo kenmerkt. Misschien wel zijn manier om onhandige woordkeuzes en onbeantwoorde romances recht te zetten.

Musici: Alban Berg Ensemble Wien / Ishay Shaer / Deirdre Angenent / Peter Nilsson / Hawijch Elders / Thomas Beijer / Nikola Meeuwsen / Renate Arends /

Bach/Brahms: Chaconne uit Partita nr 2 in de versie voor piano-linkerhand
Beach: Thema met variaties op. 80
Brahms: liederen op. 72
Brahms: Vioolsonate nr. 3 op. 108
Brahms – 3 duetten op. 20
Weg der Liebe I, Weg der Liebe II, Die Meere
Johann Strauss jr./Schönberg: Kaiser-Walzer

Wie de Chaconne uit de Tweede Partita voor vioolsolo van Bach hoort, is verkocht. Zo ook Bachliefhebber Johannes Brahms. Hij schreef een versie voor piano linkerhand.
Tip: de originele versie voor viool solo staat vrijdag 15 februari op het programma.

Amy Beach (1867-1944) was een wonderkind op de piano en werd later één van Amerika's eerste succesvolle vrouwelijke componisten van klassieke muziek. Zij gebruikte haar eigen lied An Indian Lullaby als thema voor haar kwintet. Dit zelden gespeelde werk is een juweeltje binnen het repertoire voor fluit en strijkkwartet en toont grote verwantschap met Brahms compositiestijl.

Hoever hun relatie ging, is niet bekend, maar Clara Schumann was de muze en hoogstwaarschijnlijk ook de grote liefde van Johannes Brahms. En die liefde was wederzijds. Toch kwam hun liefde niet tot bloei. De tragiek, het verlangen, maar ook de schoonheid van de liefde is te horen in deze selectie uit het liefdesliederenrepertoire.

Brahms heeft vermoedelijk wel acht vioolsonates gecomponeerd, waarvan hij er vijf vernietigde. De drie die wel aan zijn extreem hoge eisen konden voldoen zijn dan ook van een enorme kwaliteit. De derde en laatste sonate is de kroon op het werk: groots maar ook intiem, vol herfstige melancholie.

Brahms was een groot bewonderaar van Johann Strauss jr. , de twee waren goed bevriend. Arnold Schönberg maakte een prachtige bewerking voor fluit, klarinet, strijkkwartet en piano van de Kaiser-Walzer van Johann Strauss.

 

 

 


 

Februari Festival 2018
Het Februari Festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek is. Deze editie staat de componist Johannes Brahms centraal. Hij betekende veel voor het internationale muziekleven en steunde tevens vele componisten zoals Antonín Dvořák. Was hij nou conservatief in zijn stijl of toch een vernieuwer?

Kijk voor meer informatie en alle concerten en workshops op www.februarifestival.nl
Wilt u alle concerten van Februari Festival bijwonen, koop dan onderaan deze pagina uw passe-partout.
 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.