Geweest

  • Geweest
    Vr 15 feb 2019 ⋅ 20:00

Doorwrocht perfectionist
Februari Festival

Met regelmaat vernietigde de perfectionist Johannes Brahms werk dat in zijn ogen niet voldeed. Wat overbleef zijn uiterst innovatieve kamermuziekwerken. Met een minimum aan thematisch materiaal weet hij een groots meesterwerk te creëren. Met de zo kenmerkende lyrische dialogen en harmonische hoogstandjes weet Brahms zichzelf keer op keer te overtreffen. Zijn gevoelsleven weet hij als geen ander te doorgronden en op muziek te zetten. Dit laat je als luisteraar niet onberoerd.

Musici: Alban Berg Ensemble Wien / Simone Lamsma / Rob van de Laar / Thomas Beijer / Animato Kwartet / Ishay Shaer

Bach: Chaconne uit Partita nr. 2
Dvorzak – Cypressen - kwartetten
Brahms: Klarinettrio op. 114
Röntgen: Ballade op. 6
Brahms: Hoorntrio op. 40

Vier dalende tonen vormen de pijlers onder de beroemde Chaconne van Bach. Kan het eenvoudiger? Bach bouwde er een kathedraal omheen die iedere musicus intimideert. Hij noteerde de noten zonder voordrachttekens. Het is aan de musicus om te bepalen hoe die ze speelt. Op donderdag 14 februari staat Brahms bewerking voor piano-linkerhand op het programma.

Nog zo’n prachtige zwanenzang voor de klarinet: het Trio voor klarinet, cello en piano van Brahms. In de late klarinetwerken worden de essentiële kwaliteiten van Brahms' muziek - zijn heldhaftige berusting, zijn herfstkleuren, zijn onuitsprekelijke verlangen - teruggebracht naar de ware kwintessens.


Bij één van Brahms’ bezoeken aan Nederland speelde de Duits-Nederlandse componist en pianist Julius Röntgen de solopartij in Brahms’ Tweede Pianoconcert. Een grote eer, want Julius Röntgen was een groot bewonderaar van Brahms. Naast de invloed van Brahms is ook die van César Franck en Max Reger te horen in Röntgens muziek, en net als zijn vriend Edvard Grieg hield Röntgen van oude volksmuziek.


Een ander meesterwerk uit Brahms' kamermuziekoeuvre is het trio voor piano, viool en hoorn. Brahms speelde in zijn jonge jaren ook hoorn, net als zijn vader. In 1865, het jaar dat hij zijn Hoorntrio componeerde, stierf Brahms’ moeder. Het langzame deel van het Hoorntrio kan worden beschouwd als een treurlied voor zijn moeder.

 

 

 

Februari Festival 2018
Het Februari Festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek is. Deze editie staat de componist Johannes Brahms centraal. Hij betekende veel voor het internationale muziekleven en steunde tevens vele componisten zoals Antonín Dvořák. Was hij nou conservatief in zijn stijl of toch een vernieuwer?

Kijk voor meer informatie en alle concerten en workshops op www.februarifestival.nl
Wilt u alle concerten van Februari Festival bijwonen, koop dan onderaan deze pagina uw passe-partout.
 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.