Geweest

  • Geweest
    Za 16 feb 2019 ⋅ 19:30

Walsen met diepgang
Februari Festival

Een feestelijke soirée waarin we groots uitpakken. De liefde in al haar facetten komt niet alleen voorbij in Brahms Liebeslieder-Walzer. Ze zijn oprecht, luchtig van stijl met behoud van Brahms muzikale kwaliteit en diepgang. Nooit wordt het kitscherig en dat heeft hij gemeen met de onvolprezen melodieënkoning Johann Strauss jr. Afsluitend met Brahms pianokwartet komen we weer terug bij zijn jeugd en de invloed van de zigeunermuziek. Wat een vitaliteit! En wat een belofte gaat hier van uit.

Musici: Alban Berg Ensemble Wien / Barbara Kozelj / Hannah Strijbos/ Thomas Beijer / Animato Kwartet / Ishay Shaer/ Peter Nilsson / Dirk Luijmes / Quatuor Van Kuijk / Renate Arends / Hans Pieter Herman / Jeroen de Vaal / Animato Quartet

Johann Strauss jr./Berg: Wein, Weib und Gesang
Brahms: Twee liederen op. 91
Gestillte Sehnsucht - Geistliches Wiegenlied
Röntgen: selectie uit Lyrische Gänge
In der Vaterstadt I & In der Vaterstadt II
Johann Strauss jr./Schönberg: Rosen aus dem Süden
Dvořák: Twee Walsen op. 54
Brahms: Liebeslieder-Walzer op. 52
Brahms - Pianokwartet nr. 1 op. 25

"Wer nicht liebt Wein, Weib und Gesang der ist ein Narr sein Leben lang". Deze zin wordt toegeschreven aan Maarten Luther die daarmee de titel en de tekst leverde voor de koorwals die Johann Strauss jr. in 1869 schreef voor de Wiener Männergesang-Verein. Nog in hetzelfde jaar verscheen de orkestversie, die in 1921 door Alban Berg is bewerkt voor strijkkwartet, piano en harmonium.

Het 'Geistliches Wiegenlied' is geschreven voor Brahms' vriend Joseph Joachim en diens vrouw Amalie, een bekende zangeres. Bij de geboorte van hun eerste kind componeerde Brahms het slaapliedje voor zang, altviool en piano. Later liep het huwelijk op de klippen en schreef Brahms een tweede lied voor dezelfde bezetting, misschien in de hoop het huwelijk van zijn vrienden te redden?

Het manuscript van de bijzondere Lyrische Gänge werd in 2004 in een kast van een andere Röntgen-nazaat gevonden door Jurorin Röntgen, een kleinzoon van Julius Röntgen. De liederen hebben dezelfde bezetting als op. 91 van Brahms: zang, altviool en piano.

Nog een bewerking van Schönberg van een wals van Straus jr. voor de bezetting harmonium, strijkkwartet en piano.

Componeren ging Dvořák bijzonder gemakkelijk af. Brahms zei jaloers over hem: "Die kerel heeft meer ideeën in zijn hoofd dan wij allemaal bij elkaar. Ik zou willen dat mij hoofdthema's invallen, die hij als neventhema's gebruikt."

Er wordt gefluisterd dat Brahms zijn Liebeslieder-Walzer schreef uit - gefrustreerde - liefde voor Clara Schumann… Het is een verzameling liefdesliederen in Ländler-stijl, geschreven voor vier zangstemmen en piano 4-handig op teksten van Georg Friedrich Daumer uit een verzameling volksliederen en liefdesgedichten.

Brahms, die doorgaans erg van de klassieke vormen en structuren hield, gaat in de finale van het Pianokwartet nr. 1 in g op. 25 helemaal los met ongeremde zigeunermuziek; het hele kwartet lijkt voortdurend buiten de gekozen vorm te willen treden. De première werd gespeeld met Clara Schumann aan de piano.

 

Februari Festival 2018
Het Februari Festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek is. Deze editie staat de componist Johannes Brahms centraal. Hij betekende veel voor het internationale muziekleven en steunde tevens vele componisten zoals Antonín Dvořák. Was hij nou conservatief in zijn stijl of toch een vernieuwer?

Kijk voor meer informatie en alle concerten en workshops op www.februarifestival.nl
Wilt u alle concerten van Februari Festival bijwonen, koop dan onderaan deze pagina uw passe-partout.

 

 

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.