Geweest

  • Geweest
    Zo 17 feb 2019 ⋅ 15:30

Een genotzuchtige strijkersfinale
Februari Festival

We sluiten het Februari Festival af met een geweldige en onstuimige finale. Emoties worden u niet bespaard. Nog één maal beleeft u de meesterlijke Brahms. Van intiem-lyrisch tot uitbundig-extravert. Van Strijkkwintet naar Strijksextet: Johannes Brahms waagde zich als een van de eersten aan deze bezetting. We sluiten het festival dan ook af met misschien wel één van zijn onbetwiste kamermuziekwerken; het lyrische en melancholische Tweede strijksextet vol stiekeme referenties aan zowel Clara Schumann als Agathe von Siebold. De verleidelijke sopraan van Agathe laat de violen zingen.

Musici: Alban Berg Ensemble Wien / Peter Nilsson / Simone Lamsma / Robert Kulek / Hannah Strijbos / Thomas Beijer / Nikki Treurniet

Brahms: Intermezzo op. 117 nr. 1 - Intermezzo op. 117 nr. 3
Brahms: Regenlied en Nachklang op. 59
Brahms: Vioolsonate nr. 1 op. 78
Brahms: Intermezzo op. 118 nr. 2 - Rhapsodie op. 119 nr. 4
Brahms: Strijksextet nr. 2 op. 36

Brahms’ laatste pianowerken zijn de korte intermezzi, capriccio’s, ballades, romances en fantasieën op 117 – 119. Zij hebben veel te danken aan de muziek van Schubert, Chopin en Schumann. Harmonisch gezien gaat Brahms in dit pianistisch testament verder dan hij ooit was gegaan – aanleiding voor zelfs Arnold Schönberg om Brahms vooruitstrevend te noemen.

Zijn liederen drongen ook door in instrumentale werken. Vandaag wordt de Eerste Vioolsonate voorafgegaan door de twee liederen Regenlied en Nachklang, waarvan de melodische lijnen zijn verwerkt in de vioolsonate.

Het festival wordt afgesloten met onbetwist één van zijn mooiste kamermuziekwerken – het Tweede Strijksextet. De liefde voor de zangeres Agathe von Siebold inspireerde Brahms tot het schrijven van het Eerste Strijksextet. Agathe zou hem uiteindelijk de bons geven en enige jaren later schreef hij met het Tweede Strijksextet zijn ervaringen van zich af.

 

Februari Festival 2018
Het Februari Festival toont hoe vitaal en inspirerend klassieke muziek is. Deze editie staat de componist Johannes Brahms centraal. Hij betekende veel voor het internationale muziekleven en steunde tevens vele componisten zoals Antonín Dvořák. Was hij nou conservatief in zijn stijl of toch een vernieuwer?

Kijk voor meer informatie en alle concerten en workshops op www.februarifestival.nl
Wilt u alle concerten van Februari Festival bijwonen, koop dan onderaan deze pagina uw passe-partout.
 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

Februari 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.