Geweest

  • Geweest
    Do 21 nov 2019 ⋅ 20:00

Die Zauberflöte van Mozart
Opera Zuid

Een triomf van de liefde Is het een sprookje? Een echtscheidingsdrama? Een filosofische verhandeling over waarheid en deugd? Mozarts laatste opera is een goudmijn voor uitleggers, maar vooral ook een feest voor het publiek. Er lijkt geen einde te komen aan Mozarts vindingrijkheid en moeiteloos schakelt hij van het ene register naar het andere. Van de nuchtere volkswijsheid van Papageno tot de verheven filosofie van Sarastro, Mozart brengt alles met muziek tot leven.

Hoe bevrijd je jezelf uit een opgedrongen rolpatroon? Opera Zuid brengt een actuele enscenering van Die Zauberflöte, Mozarts meesterwerk over de hachelijke weg naar zelfstandigheid.

Het verhaal lijkt simpel: Pamina is ontvoerd door een priesterorde; haar moeder, de Koningin van de Nacht, stuurt de jonge prins Tamino op pad om haar te bevrijden. Maar terwijl Tamino dieper binnendringt in het rijk van de priesters, verandert het sprookje langzaamaan in een initiatieritueel… Een mystiek verhaal over jonge mensen die leren hun eigen weg te gaan.

Mozart bediende zich bij het componeren van de opera van een wonderlijke mengeling van stijlen: klassieke aria’s, gewijde koorpartijen, volkse melodieën. Hij bewees zijn meesterschap in de manier waarop hij dat alles tot een muzikale eenheid smeedde: nergens verliest de opera zijn dramatische kracht. In deze productie brengt een grotendeels Nederlandse topcast de iconische rollen tot leven.

Regisseur Jorinde Keesmaat ensceneert Die Zauberflöte als eigentijds theater, zonder romantische opsmuk. Het decor en de kostuums verbeelden een wereld waarin mannen- en vrouwenrollen scherp zijn gedefinieerd. Daarbinnen zoomt Keesmaat in op de positie van Pamina: een jonge vrouw, gevangen in een mannengemeenschap waar Verlichtingsidealen hand in hand gaan met een verstikkend vrouwbeeld. Wat gebeurt er als Pamina die idealen van persoonlijke vrijheid en autonomie ook voor zichzelf opeist?


 

Inleiding
Om 19:15 uur wordt er door Gerard Legeland een gratis inleiding gegeven bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren.

Credits

Pamina:Lilian Farahani
Tamino: Peter Gijsbertsen
Papageno: Michael Wilmering
Papagena: Ginette Puylaert
Königin der Nacht (1): Lisa Mostin
Königin der Nacht (2): Morgane Heyse
Sarastro: Bart Driessen
1° Dame: Fenna Ograjensek
2° Dame: Florieke Beelen
3° Dame: Lien Haegeman
Monostatos: Jacques de Faber
Sprecher Huub Claessens
Priester/1° Geharnischter: Krisztiàn Egyed
2° Geharnischter: Frederik Bergman
Knabe 1: Bibi Ortjens
Knabe 2: Gerben van der Werf
Knabe 3: Tobias Segura Peralta
 
muzikale leiding: Benjamin Bayl
regie: Jorinde Keesmaat
scenografie: Ascon de Nijs
kostuums: Leo van den Boorn
lichtontwerp: Paul van Laak
dramaturg: Wout van Tongeren
assistent-regie: Saskia Bonarius
assistent dirigent & koordirigent: Jori Klomp
orkest philharmonie zuidnederland
koor: Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht
assistent dramaturgie (stage): Joep Hupperetz
 

Bekijk alle reacties

DEZE VOORSTELLING DOORSTUREN

Kalender

November 2019
ma di wo do vr za zo
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.