za 14 sep '19 - zo 15 sep '19

Libi

Ryan Djojokarso
za 14 sep
-
zo 15 sep

Dansbiografie LIBI over Surinamers in Nederland

LIBI staat in het Surinaams voor leven, wonen en (ver)laten. Uitgangspunt voor de gelijknamige multidisciplinaire voorstelling van choreograaf Ryan Djojokarso met dans, performance en muziek is het leven van Surinamers in Nederland. Muzikaal worden de verhalen versterkt door live muziek van o.a. Jeangu Macrooy.

Verhalen van vijftien Surinamers centraal
In Suriname begroet men elkaar met ‘Faf a libi?’ (‘Hoe staat het leven?’). De verhalen van vijftien Surinamers die naar Nederland verhuisd zijn vormen de basis van het script van schrijver Raoul de Jong en Ryan Djojokarso. Hun herinneringen staan centraal in de voorstelling: van het opgroeien in Suriname tot het besluit te verhuizen, de reis, de aankomst, de heimwee, het aarden, het gemis...

Ryan Djojokarso
"Uitgangspunt voor mijn eerste grote zaal voorstelling is de reis die veel Surinamers naar Nederland maakten. Hun verhalen breng ik tot leven.", aldus Ryan Djojokarso over LIBI.
Op vijftienjarige leeftijd verhuist Djojokarso van Suriname naar Nederland. Hij heeft slechts 3 dagen om afscheid te nemen. Zijn vader heeft hij sindsdien niet meer gezien. Als hij 20 is start hij met de dansopleiding aan Codarts Rotterdam. Na een succesvolle carrière als danser werkt hij als choreograaf bij o.a. Korzo, Scapino Ballet Rotterdam, Konzert Theater Bern, Dox en Conny Janssen Danst. Zijn choreografieën zijn persoonlijk en verhalend. Met een flinke dosis humor en nuchtere luchtigheid weet hij grote maatschappelijke thema’s, zoals seksuele geaardheid en huiselijk geweld, te vertalen naar speelse en ontroerende voorstellingen.

Wortelen in een nieuw land
Suriname is een land waarin vele culturen één volk vormen. De interviews met vijftien verschillende mensen vormen de basis voor LIBI. Hun herinneringen aan hun geboorteland en de motieven om naar Nederland te komen zijn heel verschillend. Maar de zoektocht naar (zelf)acceptatie en het verkeren in een tussengebied zal voor velen herkenbaar zijn. Of je nou Surinaams, Turks, Pools, Indisch, Marokkaans of Nederlands bent. Voor veel mensen blijft het een zoektocht naar je wortels.

Door de Nieuwe Makers regeling van Fonds Podiumkunsten krijgt Ryan Djojokarso met LIBI de kans om de stap naar de grote zaal te zetten. Hij wordt hierin begeleid en ondersteund door Korzo, Zuiderstrandtheater en Scapino Ballet Rotterdam, Gemeente Den Haag culturele projecten, Prins Bernard Cultuurfonds en VSB Fonds.

Inleiding
Op zaterdag 14 september om 19:15 uur wordt er een gratis inleiding gegeven door Yvette Kopijn bij deze voorstelling. De inleiding vindt plaats in de foyer op de 1e verdieping. U hoeft hiervoor niet van te voren te reserveren.

Yvette Kopijn is een oral historian die ruim 20 jaar bezig is met het vastleggen van levensverhalen van migranten en hun nakomelingen. Ze werkt aan de afronding van haar proefschrift over de levens en migratiegeschiedenissen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen.

 

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >