do 13 feb 20:00

Februari Festival - Beethoven

Diepe gedachten rond Heiligenstadt
do 13 feb
20:00
  • do 13 feb
    20:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag
    Nieuwe Kerk

Beethoven verbluft met ongeziene middelen om de luisteraar te behagen. Alsook beet te nemen en in spanning te houden. Een onbenullig themaatje daagde hem uit om tot een geniale variatie te komen. We horen een goedgeluimde Beethoven, die precies op de eeuwwisseling even achterom kijkt, maar toch alvast met één been in de woelige vroegromantiek staat.

Kurt Schwertsik: Unterwegs nach Heiligenstadt - Nederlandse première
Beethoven: Drie liederen op 83; Wonne der Wehmut, Sehnsucht, Mit einem gemalten Band & Adelaïde| Zes variaties op ‘Ich denke dein’ WoO 74 | Sonate op. 6| Rondo WoO 6, arr. Ishay Shaer – wereldpremière | Johann Nepomuk Kanka: Pianokwintet – wereldpremière Beethoven: Strijkkwintet op. 29

Ensembles 4.1 | Simpliy Quartet | Antje Weithaas, Pieter van Loenen, viool| Isabelle van Keulen, Hannah Strijbos, altviool | Quirine Viersen | Tobias Borsboom, Aidan Mikdad, Nikola Meeuwsen, Peter Nilsson, Ishay Shaer, piano| Stephanie Desjardins, sopraan | e.a.

Kurt Schwertsik: ‘Unterwegs nach Heiligenstadt‘
Op 6 oktober 1802 schreef Beethoven zijn ‘Heiligenstädter Testament', een testament voor zijn twee broers, Kaspar Karl en Johann, waarin hij zijn wanhoop over zijn toenemende doofheid uitsprak. Schwertsiks vijf minuten durende werk maakt deel uit van een project waarin hij de tien vioolsonates van Beethoven combineert met nieuwe eigen composities: “een nederig eerbetoon aan deze raadselachtige componist".

Beethoven: Sechs Lieder von Gellert
Deze reeks van zes liederen koos Beethoven uit Gellerts verzameling ‘Geistliche Oden und Lieder’, gepubliceerd in 1757. De liederen maakten in die tijd al zo’n grote indruk dat Carl Philip Emanuel Bach ze éen jaar later in z’n geheel op muziek heeft gezet.

Beethoven: Sechs Variationen über ‘Ich denke dein’
Deze reeks variaties gebaseerd op een tekst van Goethe over het verlangen naar een verre geliefde droeg Beethoven op aan de zussen Maria Therese en Josephine Brunsvik. Deze Josephine was alleen niet de Josephine van wie in vijftien bewaarde brieven van Beethoven zou blijken dat zij zijn ‘enige geliefde’ was geweest.

Beethoven: Sonate voor piano 4-handig op. 6
Muziek voor twee pianisten was in zwang gekomen dankzij Johann Christian Bach. Mozart schreef er prachtig repertoire voor en Beethoven kon niet achterblijven. Duidelijk is echter dat hij deze stukken nagenoeg uitsluitend schreef ten behoeve van zijn lessen (technisch gezien zijn ze niet al te moeilijk) aan al dan niet getalenteerde leerlingen.

Beethoven: Rondo WoO 6
Dit rondo was oorspronkelijk bedoeld als laatste deel van het 2e pianoconcert. Beethoven bedacht zich echter, waardoor dit opgewekte stuk onterecht in de vergetelheid raakte. Pianist Ishay Shaer maakt er speciaal voor het Februari Festival een bewerking van voor piano en strijkkwartet. De eerste uitvoering ervan op 13 februari 2020 wordt door hem samen met het Simply Quartet gespeeld.

Johann Nepomuk Kanka: Pianokwintet
Kanka was één van de advocaten met wie Beethoven zowel zakelijke als vriendschappelijke contacten onderhield. Dat Johann Nepomuk Kanka ook een niet onverdienstelijk amateurcomponist was, was niet onbekend. Ensemble 4.1 ontdekte onlangs in de Nationale Bibliotheek van Praag echter vier onuitgegeven pianokwintetten voor hun bezetting (piano en blazers, ‘pianowindtet’). Tijdens het Februari Festival beleeft één ervan zijn wereldpremière.

Beethoven: Strijkkwintet op. 29
Dit enige echte strijkkwintet van Beethoven – daarnaast maakte hij voor deze bezetting uitsluitend bewerkingen van eigen composities en een fragment van een fuga – dateert uit 1801 en is opgedragen aan Hertog Moritz von Fries. Het stuk was razend populair in die tijd. Beethoven mopperde later dat-ie toch echt wel betere stukken had geschreven …

Pauzedrankje inbegrepen
Garderobe, koffie of thee vooraf en een pauzedrankje (of als er geen pauze is een drankje na afloop) zijn bij uw toegangskaart inbegrepen.

 

 

Onderdeel van:
Februari Festival