wo 22 jan '20 - wo 5 feb '20

Februari Festival – Beethoven

Beethoven Luistercursussen
wo 22 jan
-
wo 5 feb

Naar aanleiding van het Februari Festival en het Beethovenjaar 2020 werpt Huib Ramaer nieuw licht op deze baanbrekende componist. Hij spiegelt Beethoven aan onze eigen tijd in een trits lezingen in de openbare bibliotheek.

Data: 22, 29 januari en 5 februari - let op: deze moet u afzonderlijk bestellen - zie keuzemenu bij datum.
Locatie: Centrale Bibliotheek - Spui 68 - aanvang 20.00 uur

Beethoven Luistercursus - Deel I - 22 januari 2020
Beethoven als expat

Wenen begroette hem met een mix van verwondering afkeer en respect. In financiële zin lag Ludwig er vrijwillig en met zwier aan het infuus van de elite. Muzikaal trachtte hij met zijn innovaties de ingeslapen breinen van diezelfde elite wakker te schudden. Beethoven droomde er van gelijkheid en broederschap, maar ook over zijn 'Ferne Geliebte'. Onmiskenbaar wist deze geweldenaar zijn stempel te drukken op de stad aan de Donau. Beethovens begrafenis spreekt boekdelen: hoeveel mensen begeleidden hem wel niet naar zijn laatste rustplaats? Toch had het oh zo anders kunnen lopen. Beethoven reisde naar Wenen door oorlogsgebied. Het had een haar gescheeld of hij had Bonn niet meer kunnen verlaten en Wenen nooit bereikt. Veroverd door de revolutionaire troepen uit Frankrijk raakte zijn geboortestad in Franse handen vanaf 1794. En het bekende liedje Wien, Wien nur du allein, ging evenmin voor Ludwig op. Caeyers toont aan hoe Beethoven lonkte naar een beter leven als God in Frankrijk, een leven als expat in Parijs, waar Napoleon goede voorwaarden voor musici leek te hebben geschapen.


Beethoven Luistercursus - Deel II - 29 januari 2020
Verdient de EU zijn hymne wel?

Hoe verhouden maatschappelijke idealen zich tot de politieke realiteit en de grandioze muziek? Deze avond duiken we dieper in op de idealen achter de hymne uit 1785 van theaterauteur Schiller, Ode an die Freude, op klank gezet door Beethoven als finale van zijn Negende Symfonie. Een oproep tot vrede, gelijkheid en broederschap. De verklanking van een ideaal waarin alle mensen in gebroederlijke harmonie samenleven zonder elkaar een haar te krenken. Dat is wat wij beogen! Dacht de Raad van Europa al in 1972, en nam zich de hymne tot motto van Europa. Zeven jaren later werd de deun tot volkslied van 'de EU' verklaard. Een voorschot op een glorieuze toekomst, die met 'de Val' van de muur weldra aan zou breken. We leggen Beethoven en de EU langs de morele meetlat. In hoeverre wisten de componist en de politici deze idealen gestalte te geven? Hoe staat het er intussen in moreel opzicht voor? En hoe is het gesteld met Beethoven in Afrika? Tijdens deze lezing brengen we een bezoek aan Kinshasa, stad in het Congo van David van Reybrouck, waar Afrikanen zich vol overgave wagen aan de Negende van Beethoven.

 

Beethoven Luistercursus - Deel III - 5 februari 2020
Op de bres en op het bordes voor Beethoven

Den Haag is en was altijd al een chique stad van expats, diplomaten, ambtenaren en politici. Stad van de familie Huygens, stad van graaf Unico Wilhelm van Wassenaer. Wenen lag in Beethovens tijd op een vergelijkbare wijze in het kruispunt van diplomatiek verkeer. Met hulp van onze geweldige archiefbeheerders van het Nederlands Muziek Instituut in het hagelwitte gemeentehuis, kijken we wanneer en hoe Beethoven de oren van al die nuffige types in de hofstad bereikte. Onze eerste indrukken van Beethoven blijken onder meer te danken aan een begaafde pianiste met een Duitse moeder en een Nederlandse vader, op een woonscheepje op de Rijn bij Keulen anno 1792 in de echt verbonden. Hun woest muzikale dochter studeerde bij Beethoven-leerling Ferdinand Ries. Verrukt van haar spel du moment zij optrad in Den Haag jubelde men: ‘iets dergelijks nooit schoner, nooit uitvoeriger, hier in deze stad gehoord te hebben’. Eén ding is welhaast zeker: Beethoven kwam niet van overzee...

 

 

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >