do 3 sep '20 - di 8 sep '20

MADURO

Een opera over liefde in tijden van oorlog en het ontstaan van een wereldberoemd themapark
do 3 sep
-
di 8 sep

Een opera over een verboden liefde, verzet en verraad, in tijden van oorlog én het ontstaan van Madurodam.

In de nieuwe muziektheaterproductie 'Maduro’ wordt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam: het vrolijke monument waarmee we hem nog altijd herdenken.

GEORGE MADURO
George Maduro (1916- 1945) werd geboren op Curaçao in een zeer rijke familie van Sefardisch-Joodse afkomst. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op Hedda, een jeugdvriendin, die afkomstig is uit een protestantse familie. Hun liefde kan wegens de verschillende religieuze achtergronden, niet rekenen op de goedkeuring van hun beider families en staat zwaar onder druk. Maar ze zetten door.

Dan begint de oorlog. In die eerste oorlogsdagen, boekt de optimistische en gedreven George een belangrijke overwinning, waarvoor hij later de militaire Willemsorde ( postuum ) zal ontvangen. Na de capitulatie, sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in de beruchte Haagse gevangenis: het ‘Oranjehotel’. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar in deze allesvernietigende oorlog is een goede afloop absoluut geen gegeven.

MADURODAM
Bep Boon van der Starp heeft na de oorlog het plan opgevat om een miniatuurstad te bouwen, waarin beroemde gebouwen en projecten uit Nederland te zien zullen zijn. Van de entree wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen, zodat ze tóch kunnen studeren. Ze overwint op geheel eigen wijze de vele problemen en moet in haar eentje vaak opboksen tegen sceptische mannen, die niet gewend zijn aan een ondernemende vrouw. Haar motto: ‘Waar een wil is, is een Bep’. Wanneer het plan door gebrek aan geld toch dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon.

En zo komen beide verhalen bij elkaar.

Inclusief koffie/thee vooraf en een drankje in de pauze

Getuigen, zijn zelden helden; echte helden getuigen zelden

( Rob Chrispijn/Herman van Veen, 1971 )

Credits

Libretto: Pieter van de Waterbeemd
Componist: Bob Zimmerman
Regie: Jeroen Lopes Cardozo
Kostuums, decor: Tanja Schwerdfeger en Tessa Verbei.
Muzikale leiding: Kwekers in de kunst
Muziek: Residentie Orkest
Spel: Michael Wilmering, Frank Dolphin Wong, Anne-Marie Jung, Max Bruins, Marlies Ruijgrok e.a.

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >