Explore Festival

Explore Festival
grenzeloos theaterExplore Festival is een nieuw festival dat theater van ver over onze grenzen laat zien. Het is een samenwerking van tien theater en toont voorstellingen uit alle windstreken.

18 t/m 28 november in Zuiderstrandtheater, Theater aan het Spui, Koninklijke Schouwburg

Dit festival is een samenwerking tussen de theaters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Heerlen, Utrecht, Groningen en Breda met ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.


Programma Explore Festival in Den Haag


Yang Liping Contemporary Dance (China)
Under Siege


 

Een overrompelende voorstelling over ambitie, loyaliteit, verraad en liefde
Under Siege van Yang Liping is een bewerking van de klassieke Peking Opera Farewell My Concubine. Daarin wordt, sterk gestileerd, het verhaal verteld van de eindstrijd tussen twee krijgsheren, Xiang Yu en Liu Bang. Na een heldhaftige strijd is Yu omsingeld door de legers van zijn vijand. In een laatste ontmoeting met zijn favoriete concubine besluit zij het uiterste liefdesoffer te brengen: ze pleegt zelfmoord. Liping maakt van dit verhaal over ambitie, loyaliteit en verraad een overweldigend dansspektakel van in een enscenering vol dans, acrobatiek en livemuziek.
Op het toneel staan sterren van de Peking Opera naast hiphopdansers, hedendaagse dansers en traditionele muzikanten. De schitterende decors zijn van Tim Yip (Crouching Tiger, Hidden Dragon). "Hallucinerend mooie beelden.", schreef The Guardian.

Superster
In China is Yang is een superster, choreograaf/regisseur van megaspektakels, artistiek leidster van een ongesubsidieerde organisatie van 400 mensen en vier theaters, ontvangster van vele onderscheidingen. Ooit begonnen als danseres van de traditionele dansen van haar geboortestreek Yunnan, heeft zij haar bewegingsarsenaal uitgebreid met andere etnische stijlen. Nu is zij op zoek naar verdieping, concentratie, een eigen handschrift en een nieuwe manier van vertellen. Voor Under Siege heeft zij daarom samenwerking gezocht met schrijfster en dramaturge Karthika Naïr, net als Tim Yip en producent Farooq Chaudry (die ook meewerkt) afkomstig uit het team van Akram Khan. Naar haar eigen maatstaven is Under Siege dan ook relatief klein en minimalistisch. Voor ons in het westen is dat nauwelijks te vatten: in onze ogen is dit een overweldigend groots, visueel spektakel.

Yang Liping Contemporary Dance
Under Siege

Zuiderstrandtheater
Za 18 november, 20.00 uur

-------------------------------------------------------
Bouchra Quizguen (Marokko)
Ottof


 

Marokkaanse theatermaker Bouchra Ouizguen noemt de groep oudere vrouwen waarmee ze nu al jaren werkt Ottof - nijvere mieren. Met deze danseressen onderzoekt Ouizguen de plek van de vrouw in de Marokkaanse maatschappij. Het zijn geen gewone danseressen, maar aïta's, die vanouds op feesten en huwelijken het (mannelijke) publiek vermaken met hun krachtige zang en hun fysieke vrijmoedigheid. Bewonderd, maar in het dagelijks leven buitengesloten, juist om die zelfbewuste houding.

In de performances staat de sterke persoonlijkheid van de spelers centraal en zullen hun traditionele zang en dans zich vermengen met fragmenten uit het alledaagse leven. Maar we zien ook de confrontatie van het individu met het oordeel van de buitenwereld. Een innemende, meeslepende voorstelling, uit het leven gegrepen.

Bouchra Quizguen
Ottof

Theater aan het Spui
Zo 19 november, 15.00 uur

------------------------------------------------

Choy Ka Fai (Singapore)
Softmachine

In een mix van video, fotografie, live performance en installatie onderzoeken de Chinese danser Xiao Ke en fotograaf Zhou Zihan de invloed van censuur, het gevoel voortdurend gecontroleerd te worden.
Een encyclopedie van het nieuwe Aziatische danslandschap, zo laat het project van theatermaker, beeldend kunstenaar en ontwerper, Choy Ka Fai, zich het best omschrijven. Hij sprak met 88 dansmakers in vijf landen en maakte een documentaire over de invloed van de lokale context op hun leven en werk. Met een aantal van hen maakte hij ook een voorstelling, waarvan er twee te zien zijn in dit programma.
De Indiase performer Surjit Nongmeikapam toont de invloed van post-koloniale machtsverhoudingen in een werk dat verschillende vormen van klassieke Indiase dans en martial arts combineert met moderne dans.

Choy Ka Fai
Softmachine

Theater aan het Spui
za 25 november, 20.15 uur

----------------------------------------------------
Teatro La Re-Sentida (Chili)
La Dictadura de lo Cool

Teatro La Re-Sentida staat garant voor een avond geëngageerd theater van de bovenste plank: bevlogen, anarchistische voorstellingen vol humor en energie. In hun nieuwste stuk nemen zij de Chileense kunst-elite op de korrel. Een muzikaal opwindende en technisch indrukwekkende voorstelling waar de vonken vanaf spatten.
Ooit links en politiek betrokken, nu afgegleden tot een nieuwe, amorele bourgeoisie die zuipend en snuivend door het leven gaat. In dit stuk treffen we een aantal van hen op een langzaam ontsporende poolparty. Een verwende bovenklasse die zich lijkt te hebben teruggetrokken in een eigen bubbel – daarmee snijden Regisseur Layera en zijn troupe een ook voor Nederland actueel thema aan. La Dictadura de lo Cool is een prikkelende provocatie in de traditie van Molière en Houellebecq.

Teatro La Re-Sentida (Chili)
La Dictadura de lo Cool

Koninklijke Schouwburg
di 28 november, 20.15 uur

 

Kalender

November 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.