Explore Festival

Van 7 tot en met 29 maart 2019 reist de tweede editie van Explore Festival door het land. Tien podia in zeven grote steden bundelden hun krachten en presenteren een ‘state of the art’ van het mondiale theater. In Den Haag zijn de voorstellingen in Theater aan het Spui, de Koninklijke Schouwburg en het Zuiderstrandtheater te zien. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten.

Onder het thema “longing to belong” focust Explore Festival deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf.


Odisseia - By Cia Hiato /
Leonardo Moreira (Brazilië)

Voor deze vierenhalf uur durende theaterervaring liet de beroemde en beruchte Braziliaanse regisseur en toneelschrijver Leonardo Moreira zich inspireren door het bekende verhaal over de man die huis en haard verliet om oorlog te voeren en na afloop nog eens tien jaar rondzwierf voor hij thuiskwam.

Deze Odisseia vertegenwoordigt op ijzersterke wijze het vrouwelijk perspectief in dit heldenverhaal, waarbij nieuw-feminisme en de #MeToo-discussie uiterst intelligent verbonden worden met de ervaringen van de vrouwelijke personages.

"Combinatie van meeslepend acteren en briljante dramaturgische concepten ..."
de Theaterkrant ****

De voorstelling is in het Portugees met Engelse boventiteling.

Koninklijke Schouwburg
di 12 maart, 18.30 uur


Claudia
La Conquesta del Pol Sud (Argentinië)
Claudia vertelt het aangrijpende verhaal van Claudia Poblete, die in de jaren van het Argentijnse generaalsregime (1976-1983) als baby werd weggehaald bij haar familie en opgevoed door mensen uit de groepering die vervolgens haar biologische, linkse ouders vermoordden. Zo groeit Claudia op in een betere buurt van Buenos Aires in de vaste overtuiging dat zij Mercedes Beatriz Landa heet en dochter is van een gepensioneerde legerkolonel.
 
De voorstelling is in het Spaans met Engelse en Nederlandse boventitels

Theater aan het Spui
ma 18 maart, 20.15 uurSomewhere at the beginning (Senegal)


 

Met Germaine Acogny betreedt een in menig opzicht zeer intrigerende Senegalese vrouw het podium. Je zou haar nog geen 50 geven, ze is in werkelijkheid 74 en heeft de soepelheid van een twintiger. Acogny wordt wel de ‘Mama Afrika’ van de moderne dans van dat continent genoemd, een moeder die zich al sinds 1968 onvermoeibaar inzet om bruggen te slaan tussen traditionele Afrikaanse en moderne westerse dans.

In Somewhere At The Beginning verbeeldt de charismatische vrouw haar eigen levensverhaal en trekt ze parallellen met de moderne Afrikaanse geschiedenis sinds de Tweede Wereldoorlog.

De voorstelling is in het Frans met Nederlandse en Engelse boventiteling

Theater aan het Spui
wo 20 maart, 20.15 uurVia Kanana
Gregory Maqoma/ Via Katlehong Dance
Het Zuid-Afrikaanse Via Katlehong Dance onstond in 1992 in een township bij Johannesburg. Danser/choreograaf Gregory Maqoma geldt als één van de meest getalenteerde artiesten in Zuid-Afrika. Hij danste bij Akram Khan en Sidi Larbi Cherkaoui. De titel Kanana, in het Sotho, verwijst naar het beloofde land dat zijn belofte niet zou hebben gehouden, hetgeen, zo zegt Maqoma, ons aanzet om naar de ware belofte op zoek te gaan.

"Maqoma geeft de koprollen, tapdans, lichaamspercussie en voetroffels niet alleen een expliciete, leesbare en eerlijke boodschap mee, ook een vleug hoop.” De Volkskrant ****

Zuiderstrandtheater
wo 27 maart, 20.00 uur


 

Kalender

Januari 2020
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.