Festival Sacred SongsBezielde muziek, actueel en eigentijds

Festival Sacred Songs in Den Haag belicht de kracht en schoonheid van religieus geïnspireerde muziek uit verschillende culturen. Artiesten uit binnen- en buitenland presenteren een rijk palet aan zangstijlen: van bezwerende soefizang tot hemelse Bach-composities. Ze laten eeuwenoude spirituele muziek en poëzie herleven in een hedendaagse context en in een verbindende artistieke dialoog met andere religies, culturen, disciplines en genres.

Het festival bestaat uit een reeks concerten in de Nieuwe Kerk en een uitgebreid stadsprogramma met films, workshops en dialoogactiviteiten op diverse locaties in de stad.

Kijk voor de gehele programmering op www.festivalsacredsongs.nl

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

PROGRAMMA

Women's Voices
Samhita Mundkur & Zangam, Psallentes Trio, Noam Vazana, Miriam Abouseif, Karima el Fillali & Amsterdam Andalusisch Orkest o.l.v. Monica Akihary

Vrouwen spelen de hoofdrol in de vocale productie Sacred Songs – Women’s Voices. Centraal staat repertoire van vrouwen die vanwege hun poëzie, muziek en wijsheid een onuitputtelijke inspiratiebron zijn. Optredende artiesten zijn Noam Vazana, Miriam Abouseif, Samhita Mundkur en het Haagse koor Zangam, Psallentes Trio en Karima el Fillali met drie muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest.

Zij nemen u mee op een muzikale reis langs verschillende mystieke tradities en zangstijlen. In een doorlopende voorstelling klinken joods-sefardische songs, koptische Marialiederen en mystiek van soefiheilige Rabia al-Basra (8e eeuw), Hildegard von Bingen (12e eeuw) en Indiase dichteres Mira Bai (16e eeuw). Monica Akihary tekent voor de muzikale leiding en regie van de voorstelling.

Nieuwe Kerk

Zaterdag 17 november - 20.30 uur

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

De Allegorie van het Verlangen
Zefiro Torna, Vocalconsort Berlin en Ghalia Benali


Het Hooglied, een van de boeken in het Oude Testament, heeft componisten en dichters van alle eeuwen geïnspireerd. De soms ronduit erotische woorden van liefde en verlangen spreken in Oost én West tot de verbeelding.

Het Belgische ensemble Zefiro Torna, het Vocalconsort Berlin en de internationaal bekende Tunesische zangeres Ghalia Benali gaan in deze voorstelling samen op zoek naar de diepere verbanden tussen devotie en sensualiteit. Een ontmoeting over culturen en spirituele tradities heen. Een productie die eerder al succes oogstte op prestigieuze podia in Brussel, Berlijn, Hamburg, Vilnius en Sevilla.

Nieuwe Kerk
Vrijdag 23 november, 20.30 uur▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Psalm 151
een nieuwe compositie van Boudewijn Tarenskeen op basis van teksten van o.a. Judith Herzberg, Freek de Jonge, Marjolijn van Heemstra en Ramsey Nasr uitgevoerd door Cappella Amsterdam en TOEAC


De 150 psalmen uit de Bijbel bezingen het menselijk lijden en verlangen en zijn al vele eeuwen in kerken te horen. Componist Boudewijn Tarenskeen vroeg acht vooraanstaande Nederlandse schrijvers een nieuwe psalm te schrijven, om zo ‘actuele zienswijzen toe te voegen aan het domein van de canon’.

Zeven zangers van Cappella Amsterdam zingen de psalmen begeleid door de klanken van accordeonduo TOEAC. Joodse, christelijke en islamitische invalshoeken komen aan de orde in vrome en prikkelende teksten van Judith Herzberg, Willem Jan Otten, Freek de Jonge, Maria Barnas, Marjolijn van Heemstra, Hafid Bouazza, Mustafa Stitou en Ramsey Nasr.

Tarenskeen: “Bij het zoeken naar schrijvers wilde ik een zo kleurrijk mogelijk tableau samenstellen. Gelovigen, afvalligen, twijfelaars en bekeerlingen van jodendom, christendom en islam, denkers met uitgesproken opvattingen over religie en spiritualiteit. En ook nog eens hemelsbreed verschillend van stijl, discipline en leeftijd.”

Nieuwe Kerk
Zondag 25 november , 15.00 uur▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Divna Ljubojević & Melódi Choir

Divna Ljubojević is de grand dame van de oosters-orthodoxe kerkmuziek, een alom gelauwerde zangeres met een sublieme stem en tevens dirigente van diverse koren. In eigen land heeft ze de status van superster en in buitenland is ze te zien op prestigieuze podia en festivals in Parijs (Théâtre de La Ville), Wenen (Konzerthaus), Sint-Peterburg (Philharmonic) en Fes (Sacred Music Festival). Overal waar ze optreedt, maakt ze met haar intense vertolkingen van de schitterende orthodoxe gezangen een onuitwisbare indruk.

Met haar bijzondere muzikale arrangementen weet Divna de Byzantijnse zang en muziek bij een groot publiek geliefd te maken en een brug te slaan naar klassieke en wereldmuziek. Op jonge leeftijd komt Divna in een klooster bij Belgrado voor de eerst keer in aanraking met de oosters-orthodoxe muziek. Ze wordt er onmiddellijk door gegrepen en zet zich vanaf dat moment volledig in om die muziek te doorgronden en te leren zingen. Begin jaren ’90 richt ze het Melódi Choir op met als doel de orthodoxe en polyfone Byzantijnse muziek uit Servië, Bulgarije en Rusland uit te voeren en wereldwijd bekend te maken. Later breidt ze haar repertoire uit met opera’s uit de Renaissance en de Barok.

Nieuwe Kerk
Zaterdag 1 december, 20.30 uur

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Sufi Spirit

De Pakistaanse zanger Shazad Ali Khan woont in Den Haag en is thuis in vele soefi-muziekstijlen uit zijn, waaronder qawwali. Qawwali, een van de vele vormen van gezongen soefi-poëzie uit Zuid-Azië, kent expressieve zang, opzwepende ritmes en een enorme schwung.

Salehedinne Mezbah is een jonge zanger uit de noord-Marokkaanse stad Tanger. Hij vertolkt soefi repertoire uit de Maghreb en wordt daarbij begeleid door muzikanten van het Amsterdam Andalusisch Orkest. Afgelopen juni maakte hij een indrukwekkend Nederlands debuut tijdens Holland Festival Proms in het programma Jalasat Rouhiya.

Nieuwe Kerk
Zondag 2 december, 15.00 uur

Zangworkshop Aleksan ChobanovGeheel in de sfeer van het concert van Divna Ljubojevic geeft Aleksan Chobanov een workshop oosters-orthodoxe zang. In de workshop ligt de focus op het beleven van de zang en het meditatieve aspect van de orthodoxe muziek. De workshop vindt plaats in de sfeervolle omgeving van het Iconenatelier van Martin Mandaliev.

In de oosters-orthodoxe kerk beschouwt men de menselijke stem als het mooiste instrument. De ‘hemelse’ zang wordt van oudsher gezien als ‘afkomstig van de engelen’. Na een korte introductie over de historie van de orthodoxe zang worden twee liederen ingestudeerd: één lied uit de Bulgaars-Orthodoxe kerk en één uit het repertoire van Divna. De workshop is toegankelijk voor zangers van alle niveaus.

Aleksan Chobanov studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en was lange tijd koordirigent in de Bulgaars-Orthodoxe kerk in Den Haag. Hij begon zijn muzikale reis op zesjarige leeftijd in een Bulgaars kinderkoor. Hierna studeerde hij cello en zang en trad hij op als solozanger met onder andere het orkest van de Bulgaarse Nationale Radio.

Iconenstudio MartinArt
Zaterdag 1 december, 12.00 uurRANDPROGRAMMERING THEATER DE VAILLANT

Openingsdag Festival Sacred Songs - Workshops & films

Tijdens de opening van Festival Sacred Songs in Theater de Vaillant zijn er verschillende workshops of films  te bekijken.

  • Film ‘Vision, het leven van Hildegard von Bingen’
  • Lezing met dans ‘Liederen en levensverhaal van Mira Bai: een Indiase mystica’
  • Lezing ‘Vrouwenstemmen uit de Koptische kerk en het soefisme’

Theater de Vaillant
Vrijdag 17 november, 15.00 uur

 

▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪
Sufi Spirit  - Festivaldiner en lezing ‘Tonen van ongespeelde muziek. Het Soefisme van Hazrat Inayat Khan in Nederland’ Door Amir Smits (International Sufi Movement)

Tijdens het diner in theater De Vaillant vertelt gastspreker Amir Smits over de bijzondere connectie van het soefisme met de stad Den Haag, over de leer van Hazrat Inayat Khan en de rol van muziek binnen het soefisme. Het door Hazrat Inayat Khan onderwezen universeel soefisme eert de mystieke kern van alle religies als inspiratiebron. Amir Smits (1966) was zeven jaar spiritueel leider van het Soefi Centrum in Amsterdam en maakt momenteel deel uit van het geestelijk leiderschap van de International Sufi Movement.

Theater de Vaillant
Vrijdag 23 november, 17.30 uur


▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪▪

Sufi Spirit - Festivaldiner & muziekworkshop

Festivaldiner - 17.30 uur
Door kok Rachid

Tijdens het festival biedt theater De Vaillant een twee-gangen festivaldiner geheel in de sfeer van het avondprogramma. Kok Rachid laat zich dit keer inspireren door de Pakistaanse en Zuid-Aziatische keuken. Proef en maak kennis met de Pakistaanse keuken

Muziekworkshop - 19:00 uur
Door Shahzad Ali Khan & tablaspeler

De Pakistaanse zangers Shahzad Ali geeft een workshop in de soefi muziekstijl qawwali. Qawwali heeft een sterke link met de ragas van de Indiase klassieke muziek.De workshop begint met een korte introductie over de herkomst en filosofie van het soefisme in Pakistan. Daarna behandelt Shahzad een qawwali song. Hierbij geeft hij uitleg over de tekst en leert hij de deelnemers de basisbeginselen van de ritmes en melodische structuur. Aan het eind kunnen de aanwezigen deelnemen in de qawwali door mee te zingen en te klappen en/of te musiceren. Deze workshop is zowel geschikt voor muzikanten en vocalisten als voor belangstellenden die geen muzikale achtergrond hebben.

Theater de Vaillant
Vrijdag 30 november, 17.30 & 19.00 uur

Het festival - een initiatief van Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en stichting Culture Connection – ism theater De Vaillant, Theater de Nieuwe Regentesse, Institute of social Studies, Haagse Hogeschool e.v.a.

Met dank aan Gemeente Den Haag, Fonds 1818, BankGiroLoterij Fonds, M A O C Gravin van Bylandt Stichting, Van den Berch van Heemstede Stichting

 

Kalender

Januari 2020
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.