zo 17 nov '19 15:00 - 17:45

Best of Balanchine III

Het Nationale Ballet
zo 17 nov
15:00 - 17:45
  • zo 17 nov
    15:00 - 17:45
    Zuiderstrandtheater, Den Haag
    Zuiderstrandtheater

De balletten van George Balanchine zijn zo vernieuwend, inventief en tijdloos dat ze vaak vergeleken worden met de schilderijen van Picasso of de muziek van Stravinsky. In het tourneeprogramma Best of Balanchine belicht Het Nationale Ballet in drie werken de genialiteit én de enorme veelzijdigheid van deze meesterchoreograaf.

Klassiek
Een nieuwe aanwinst voor Het Nationale Ballet is Ballet Imperial, op Tsjaikovski's Piano Concerto No. 2, door Balanchine zelf bestempeld als 'een eigentijds eerbetoon aan Marius Petipa, de vader van het klassieke ballet'.
Petipa was dé choreograaf van het negentiende-eeuwse Keizerlijke Russische ballet en Balanchine - opgeleid in Sint-Petersburg - laat in dit weelderige tutu-ballet, met nieuwe kostuums van François-Noël Cherpin, de verfijnde elegantie en vorstelijke grandeur van die tijd herleven. Vernieuwend Voor het Stravinsky Festival creëerde Balanchine in 1972 'Symphony in Three Movements'.
Een bruisend, flitsend ballet vol sportieve, atletische elementen, dat zowel Balanchines grote vernieuwingsdrang als zijn uitzonderlijke muzikaliteit laat zien.

Entertaining
Balanchine maakte ook een flink aantal choreografieën voor Broadway en de invloed daarvan was bij zijn balletten voor New York City Ballet regelmatig zichtbaar. Zoals bij Who Cares?, op zestien songs van George Gershwin, dat met zijn glamour, humor en vitaliteit de sfeer van het oude Broadway oproept.

Cookies
Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. je persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
Lees meer >