Celebrating Kylian!

Op 21 maart is meesterchoreograaf en Hagenaar Jiří Kylián 70 jaar geworden. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Producties en Theater en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen worden met voorstellingen, filmvertoningen en tentoonstellingen alle aspecten van Kylián’s veelzijdige kunstenaarschap belicht.


foto: Anton Corbijn

Programma

------------------------------------
Celebrating Kylián! No. 1 Birth-Day

Jiří Kylián | Kylián Productions BV


Triple-bill: Birth-Day, Last Touch First, Scalamare

Celebrating Kylián! start in Korzo met de wereldpremière van de film Scalamare, de reprise van de Holland Dance Festival productie Last Touch First en de herneming van het markante NDT 3 stuk Birth-Day, met de bijna complete originele cast.


foto: Joris Jan Bos

di 28, wo 29, do 30 maart
20.00 uur
Korzo
UITVERKOCHT
----------------------------------
Celebrating Kylian! No. 2 East Shadow
Jiři Kylián | Kylián Productionas BV

Jiří Kylián creëerde East Shadow speciaal voor de Aichi Triënnale 2013 in Japan. Geïnspireerd door het centrale thema van het festival - de tsunami van 2011 en de slachtoffers - maakte hij een indrukwekkende voorstelling over het leven van een man en een vrouw. Met het absurdisme van Samuel Beckett als basis wordt de eeuwige queeste van de mens om een partner te vinden ontleed. Op magistrale wijze vertolken performers Sabine Kupferberg en Gary Chryst een tragi-komisch samenspel en confronteren zij de toeschouwer met de kwetsbaarheid van het leven, de banaliteit van onze verlangens en de catastrofe die een ieder kan treffen. Op de composities van pianiste Tomoko Mukaiyama en met de filmbeelden van Jason Akira Somma wordt de overweldigende tragiek van de verwoestingen op indringende wijze verbeeld.

wo 10 t/m vr 12 mei
20.30 uur
Korzo

-------------------------------------
Celebrating Kylian! No. 2 Free Fall
Jiří Kylián | Kylián Productions BV


Onbewogen foto’s — kunstmatig geconstrueerde emoties, puzzels en labyrinten — Kunst en Kunstmatig. Twee woorden met dezelfde basis, maar met een totaal andere betekenis.
Installatie van Jiří Kylián.

ma 8 t/m vr 12 mei
12.00 – 22.00 uur
Korzo
Toegang gratis
-------------------------------------
Celebrating Kylián! No. 3 Codarts & Koninklijk Conservatorium

Jiří Kylián | Codarts, Koninklijk Conservatorium


Jonge dansers mogen natuurlijk niet ontbreken bij de viering van deze bijzondere verjaardag van Jiří Kylián. Tenslotte zijn zij het die een verbinding leggen naar de toekomst van de dans. De twee dansvakopleidingen van Rotterdam en Den Haag hebben een exclusief collageprogramma samengesteld uit verschillende werken van Kyliáns oeuvre. Op het programma staan naast WhereAbouts Unknown ook delen uit A Way A Lone, Bella Figura en het in 2013 door Kylián voor Codarts gecreëerde groepswerk Stonehenge. Young Dancers Celebrating Kylián! is een onvergetelijke avond van puur Kylián-dansgenot.

vr 16 juni en za 17 juni
20.30 uur
Korzo

--------------------------------------
Celebrating Kylián! No. 4 Bella Figura, Gods and Dogs, Chapeau
Jiří Kylián | Les Ballets de Monte Carlofoto: Alice Blangero

Les Ballets de Monte Carlo werd in 1985 opgericht door prinses Caroline van Monaco, die hiermee de tijden van de legendarische Ballets Russes de Monte-Carlo (1932-1940) als het ware wilde doen herleven. Al sinds oud-NDT-danser Jean-Yves Esquerre in 1987 de artistieke leiding van het gezelschap op zich nam, bestaat er een nauwe band tussen de groep en Jiří Kylián. Een band die onder Jean-Christophe Maillot — sinds 1993 artistiek directeur — nog verder versterkt is. Bij zijn dertigjarige bestaan vierde het gezelschap triomfen met een volledig Kylián-programma. Dit programma, bestaande uit Bella Figura, Gods and Dogs en Chapeau, is nu te zien in Celebrating Kylián!

do 12 en vr 13 oktober 2017
20.00 uur
Zuiderstrandtheater

-----------------------------------
Celebrating Kylián! No. 5 Black and White
Jiří Kylián | The Norwegian National Ballet


foto: Erik Berg

Van de vele bloeiperioden die Jiří Kyliáns lange carriere omvat, is zijn ‘zwartwitperiode’ een absoluut hoogtepunt. In deze periode verfijnde hij zijn eerdere romantische, wervelende, meer barokke stijl tot een ingetogen danspoëzie. Dit resulteerde in een serie kleinschaligere, abstracte en wonderschone dansstukken, waarin hij, tegen een veelal donker decor, op ingenieuze wijze de ruimte bespeelt en door het gebruik van een meer sobere danstaal alle aandacht richt op de menselijke expressie en het samenspel met de muziek.

za 25 november
20.00 uur
zo 26 november
15.00 uur
Zuiderstrandtheater


 

Kalender

Mei 2017
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.