Celebrating Kylian!

Op 21 maart is meesterchoreograaf en Hagenaar Jiří Kylián 70 jaar geworden. Het Holland Dance Festival, Kylián Productions en Foundation, het Zuiderstrandtheater, Korzo Producties en Theater en Nederlands Dans Theater vieren zijn verjaardag groots met een gevarieerd festival: Celebrating Kylián!. Door het jaar heen worden met voorstellingen, filmvertoningen en tentoonstellingen alle aspecten van Kylián’s veelzijdige kunstenaarschap belicht.


foto: Anton Corbijn

Programma

Celebrating Kylián! No. 4 Bella Figura, Gods and Dogs, Chapeau
Jiří Kylián | Les Ballets de Monte Carlofoto: Alice Blangero

Les Ballets de Monte Carlo werd in 1985 opgericht door prinses Caroline van Monaco, die hiermee de tijden van de legendarische Ballets Russes de Monte-Carlo (1932-1940) als het ware wilde doen herleven. Al sinds oud-NDT-danser Jean-Yves Esquerre in 1987 de artistieke leiding van het gezelschap op zich nam, bestaat er een nauwe band tussen de groep en Jiří Kylián. Een band die onder Jean-Christophe Maillot — sinds 1993 artistiek directeur — nog verder versterkt is. Bij zijn dertigjarige bestaan vierde het gezelschap triomfen met een volledig Kylián-programma. Dit programma, bestaande uit Bella Figura, Gods and Dogs en Chapeau, is nu te zien in Celebrating Kylián!

do 12 en vr 13 oktober 2017 - 20.00 uur
Zuiderstrandtheater

-----------------------------------

Celebrating Kylián! No. 5 Black and White
Jiří Kylián | The Norwegian National Ballet


foto: Erik Berg

Van de vele bloeiperioden die Jiří Kyliáns lange carriere omvat, is zijn ‘zwartwitperiode’ een absoluut hoogtepunt. In deze periode verfijnde hij zijn eerdere romantische, wervelende, meer barokke stijl tot een ingetogen danspoëzie. Dit resulteerde in een serie kleinschaligere, abstracte en wonderschone dansstukken, waarin hij, tegen een veelal donker decor, op ingenieuze wijze de ruimte bespeelt en door het gebruik van een meer sobere danstaal alle aandacht richt op de menselijke expressie en het samenspel met de muziek.

za 25 november - 20.00 uur
zo 26 november - 15.00 uur
Zuiderstrandtheater

-----------------------------------------------------------------

Celebrating Kylián! de tentoonstelling

Bijna een kwart eeuw was Jiři Kylián verbonden aan het Nederlands Dans Theater. Onder zijn artistieke leiding werd het gezelschap wereldberoemd. Momenteel is zijn werk onverminderd populair en wordt het wereldwijd gedanst. Dit jaar is Kylián 70 jaar geworden. Den Haag eert de maestro met het festival Celebrating Kylián!

De overzichtstentoonstelling die Het Nederlands Dans Theater in het Zuiderstrandtheater heeft ingericht ter ere van zijn verjaardag. doet een greep uit het rijke en voor NDT zo bepalende oeuvre van Kylián. Met foto’s, video’s en speciale installaties krijgt u de kans om het werk van Kylián van dichtbij te bekijken en te ontdekken wie de man achter de magie was.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor bezoekers van voorstellingen in het Zuiderstrandtheater tot en met 26 november 2017.


foto's: Rene de Gilde

Kalender

Oktober 2018
ma di wo do vr za zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Genres

Cookies

Wij gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo prettig mogelijk te maken. We onthouden o.a. uw persoonlijke instellingen en gebruiken Google Analytics om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.

Lees meer >

X

Er is iets misgegaan met het laden van dit evenement. Probeer het later nogmaals.